Ankica Krnjajić Magdić – Ova škola će i dalje živjeti i dobro i kvalitetno raditi

Autor:Miroslav Šantek

Ankica Krnjajić Magdić je ravnateljica OŠ Mate Lovraka Petrinja. Na ovoj dužnosti je već četiri godine, jedna je od medijski najotvorenijih ravnatelja, a povijest će zapisati da je u njeno vrijeme ravnateljstva započela gradnja sportske dvorane pored škole, dok je prije nekoliko dana ta ista škola obilježila dvadeset godina rada na ovom mjestu. Sasvim dovoljno razloga da popričamo malo s njom.

PS PORTAL: Ovih dana slavite rođendan?

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: 1.rujna 1999., dakle, prije točno 20 godina, škola je započela s radom na ovoj lokaciji Mirka Antolića 18 pod imenom OŠ Mate Lovraka Petrinja, a sljedeće godine u devetom mjesecu ćemo obilježiti 40-godišnjicu škole koja je nekad nosila naziv Narodnog heroja Dušana Ćorkovića, a nalazila se pored same tvornice Gavrilović. Tim povodom mi u suradnji s poznatim petrinjskim povjesničarom Ivanom Rizmaulom pišemo monografiju, jedan svojerstan spomenar za naraštaje gdje ćemo istaknuti najvažnije događaje koji su se u školi događali, zabilježiti imena svih djelatnika koji su tijkeom ovih 20 godina radili u školi i to će biti knjiga koja će novim generacijama govoriti što se sve događalo u školi. Prije godinu i pol dana smo se dogovorili s profesorom Rizmaulom i rad na knjizi traje već desetak mjeseci, a nadamo se da će promocija knjige biti idućeg svibnja i s tom promocijom ćemo obuhvatiti i zajedničko slavlje 20-og i 40-og rođendana. Već sljedeći tjedan u prvom tjednu nastave ako nam vremenski uvjeti budu dozvoljavali, planiramo učenicima prezentirati film “Vlak u snijegu” Mate Lovraka i to na otvorenom, a ako bude loše vrijeme preslit ćemo se u hol škole. Naravno, cijela školska godina će biti u znaku obilježavanja našeg rođendana, a vrhunac će biti promocija monografije. I ovim putem, preko PS portala pozivam sve bivše učenike škole koji imaju bilo kakve fotografije vezane za školu da nam ih ustupe da ih uvrstimo u monografiju.

PS PORTAL: Kako izgeda jedan radni dan ravnatelja?

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: Nijedan moj radni dan nije isti. Prvo se rješavaju priorieti, da sve funkcionira u školi, prvenstveno sigurnost učenika, da je nastava pokrivena nastavnim osobljem, ukratko – da svatko radi svoj posao. Tu su zatim kontakti i suradnja s našim osnivačem županijom, sa lokalnom zajednicom, ministarstvom, održavanje sjednica, učiteljskih i razrednih vijeća, rad u stručnim kolegijalnim tijelima škole, suradnja sa svim zaposlenicima škole, suradnja s roditeljima, rješavanje raznih problema koji uvijek mogu nastati na poslu jer nastava je kao živi organizam i uvijek se može nešto nepredviđeno dogoditi, ali naprave se prioriteti i problem se uvijek riješi, a uvijek je na prvom mjestu sigurnost učenika što znači da dođe u školu sigurno i da za vrijeme boravka u školi bude siguran bez ikakve opasnosti. U doba kada nema učenika, rješava se pedagoška dokumentacija, prije ljeta provjeravaju se podaci u svjedodžbama, matičnoj knjizi, registru i potpisivale su se matične knjige, a sad radimo zaduženja za učitelje, pripremamo nastavnu godinu, dogovaramo što ćemo sve obilježavati iduće školske godine, pripremamo roditeljske sastanke, održavamo sjednice, brinemo da svako dijete na početku školske godine dobije potrebne udžbenike, da imamo dovoljno knjiga u knjižnici, da opremimo školu koliko više i bolje možemo…

PS PORTAL: U ovoj školi su u nemogućim uvjetima, u malo većem razredu koji služi kao sportska dvorana stasale “Lovrekice” – mlade košarkašice koje su postale nadaleko poznate. Recite nam nešto o njima.

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: Našu školu su pohađale, a neke još pohađaju, djevojke koje vole sport, prvenstveno košarku koje su kroz univerzalnu sportsku školu zavoljele sport i uz našeg učitelja tjelesnog  Ivana Borasa koji je veliki entuzijast i veliki radnik, djevojke su prepoznale njegov način rada i tako je sve krenulo. Naša dvoranica je navečer prepuna djece koja treniraju košarku, a nekoliko generacija košarkašica su si jako dale truda i uz svoj talent i vježbu došle do vrhunskih sportskih dostignuća. One su donijele puno medalja i pronijele ime našeg grada i škole nadaleko i mi smo izuzetno ponosni na njih, a 2015. godine naše školsko društvo je bilo proglašeno najboljim školskim društvom u Gradu Petrinji, a dolaze i nove generacije.

PS PORTAL: Čak su i proslavljeni košarkaši Dino Rađa i Stojko Vranković došli vidjeti svojim očima to košarkaško čudo iz jedne male školske “dvoranice” u Petrinji?

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: Oni kad su došli ostali su jako začuđeni jer nikad nisu u životu vidjeli nešto slično – koševi su im bili u ravnini njihovih glava. Rekli su da im je neshvatljivo da u takvim uvjetima djevojke mogu postići tako velike i dobre rezultate. “Dvorana” svojim dimenzijama nikako ne odgovora nekom profesionalnom bavljenju sportom, ali to je izazov. Kad vidite one dvije poprečne grede u dvorani pa pokušajte zabiti koš s jedne strane na drugu. A ova priča je započela još kad nam je KK Zagreb donirao koševe i tad su došli vrhunski košarkaši: Šarić, Hezonja,Mazalin… koji su se ovdje dobro zabavili, ubacili simbolično prvu loptu u koš i od tud je sve počelo.

PS PORTAL: Kapitalni sportski objekt, neostvareni san svih petrinjskih sportaša, nova sportska dvorana se napokon počela graditi i to baš kraj vaše škole?

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: Mi smo oduševljeni s tim. Vidimo da radovi svaki dan  sve više napreduju i mi se jako veselimo izgradnji i otvaranju te dvorane, veselimo se budućoj nastavi u dvorani, svim klubovima koji će tu doći jer na našem upisnom području nema baš sportskih terena jer za neko ozbiljnije bavljenje sportom naši učenici moraju ići u središte Petrinje ili Sisak i ovo je sad baš idealno, a i svi roditelji su oduševljeni izgradnjom ovog velikog sportskog objekta. Svi dijelimo isto ushićenje i svi jedva čekamo njeno otvorenje. Mi imamo niže razrede koji imaju tri puta tjedno tjelesni, a viši razredi dva puta tjedno, zatim imamo i malu sportsku školu, univerzalnu sportsku školu, jako puno djece koje se bave fizičkom aktivnošću. Radi se na dvorani trenutno da što više bučnih radova budu završeni do počeka školske godine. Radujemo se i budućim revijalnim utakmicama, naše Lovrekice su pokrenule uspješne okrugle  stolove na kojima su sudjelovali i Gordan Kožulj, Željka Šaban Filip Ude, Mario Valentić.. i u novoj dvorani ćemo nastaviti i s konkretnim sportskim utakmicama.

PS PORTAL: Vaša škola ima područnu školu Češko selo koja je ove godine dobila nagradu od Turističke zajednice Grada Petrinje.

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: Odlučili smo malo oplemeniti okoliš uz pomoć našeg umirovljenika Predraga Kordića, osmislili smo što ćemo i kako ćemo, angažirali smo roditelje i učitelje i krenuli u realizaciju planova. Zasadili smo crvenolisne šljive i napravili pravi mali drvored, oplemenili prostor perunikama – našim nacionalnim cvijećem, od paleta koje su ostale od američke donacije je naš domar napravio vlak koji asocira na čuveni Lovrakov vlak u snijegu, imamo i bazenčić s ribama i naš trud se isplatio. Svi smo jako sretni oko toga.

PS PORTAL:Kakva je budućnost škole, koji su planovi?

ANKICA KRNJAJIĆ MAGDIĆ: Puno materijalnih sredstava je uloženo u školu, milijun i pol kuna u zadnje dvije godine (brušenje parketa, ličenje učionica, opremanje s pametnim pločama i gotovo dvije informatičke učionice sa svom opremom),plan je i dalje se educirati i raditi na kvaliteti i ponosni smona svaki uspjeh naših učenika i učitelja, prijaviti se na projekt Erasmus u kojima bi se povezali s drugim zemljama i razmjenjivali iskustva. Naravno i uređenje okoliša koje će doći uz samo dovršenje sportske dvorane. Prošle godine smo imali 388 učenika i 60 zaposlenika, a ove godine smo upisali 44 prvašića, ali nas veseli što se u višim razredima povećava broj učenika koji se vraćaju našoj školi. Imamo osam učenika s teškoćama u razvoju s kojima će ove godine raditi sedam pomoćnika u nastavi, imamo stručnog suradnika, pedagoga, knjižničarku, imamo sve što nam treba. Ova škola će i dalje živjeti i dobro i kvalitetno raditi.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here