Prva ekološka akcija skupine Petrinjaca: Čupanje ambrozije u Poduzetničkoj zoni Mošćenica

Tekst i slike: Antun Petračić

Ovo vrijeme s kraja kolovoza i početka rujna vrhunac je cvatnje i peludne jakosti  ambrozije -raširene biljke korova, opasne uzročnice alergijske bolesti s neugodnim posljedicama.  Ova se biljka raširila oko nas, sada su stabljike u punom uzrastu, od 1 do 1,5 metar visine preplavile okoliš Petrinje, a takva gusta i visoka polja izrasla  su i na parcelama Poduzetničke zone Mošćenica u izgradnji.

Na tom mjestu, uz budući drugi ulazak-izlazak na državnu cestu, ovo popodne u utorak, mehaničku borbu protiv ambrozije počelo  je desetak građana Petrinje, okupljenih na facebook stranici Petrinjski forum. Čupali su i uz rub ceste ostavljali naramke razraslih stabljika.

Ovoj skupini  bila je prva takva ekološka akcija, a neće ostati jedina.

– Već smo se među sobom usuglasili  o sadnji ukrasnog drveća, prvenstveno lipe, divljeg kestena, javora i drugih vrsta, a o načinu i mjestu sadnje dogovorit ćemo se s Gradom- kažu Luca Gašpar-Šako i Ivo Vranić-Buva, sudionici popodnevne dragovoljne akcije.

O današnjem  korisnom radu u  gustom i velikom polju ambrozije objavit  će na svojoj društvenoj stranici, a građanima zainteresiranim  za njihove daljnje akcije javni poziv šalju, evo, i preko PS portala.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here