I kultura za Dane sjećanja: Prva likovna kolonija u organizaciji HVIDR-a Petrinja, od devet autora 31 slika

Novinar: Antun Petračić

I kulturom se obilježavaju Dani sjećanja  1991.-2019. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.

Sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena knjiga Dnevnik duše ratnika, karlovačke braniteljice Sabine Mihalić-Protulipac ( na PS portalu  izvijestila je Katica Gašljević-Tomić), od jutros u Hrvatskom domu Siščanin Boris Savić izlaže ratne fotografije Petrinje ( s otvorenja se javio Miroslav Šantek-Cobra), a ovo je naša treća današnja priča: u prostorijama HVIDR-e na  Trgu narodnih učitelja ovaj petak održana je prva likovna kolonija u organizaciji ove udruge.

-Okupljanje  slikara priredili smo uoči sutrašnjih subotnjih 15. sportskih susreta branitelja na kojima očekujemo 500 sudionika, a želimo da likovni susreti prerastu u tradiciju, uvijek uz rujanske Dane sjećanja. Umjetnicima smo osigurali materijal za rad, a sve njihove slike koristit ćemo za nagrađivanje sponzora i darivanje donatora raznih  akcija naše udruge – kaže predsjednik HVIDR-a Antun Pintar.

Voditeljica ove prve likovne kolonije HVIDR-e   je Edit Posavec, i sama slikarica, koja je danas djelatno  stvarala, a za priznanje tome doprinosu, HVIDR-a će je proglasiti svojom počasnom članicom.

– S prijateljima sam dogovorila teme i motive  po slobodnoj volji svakog umjetnika. Devet ih je na popisu, a sedam  izravno ovdje, odsutan zbog bolesti moj otac, Petar Posavec-Pjer, priložio je dva svoja ulja na platnu, kao i akademski slikar Davor Žilić.  Pohvale HVIDR-i ukupno na ovom novom kulturnom događanju u našem gradu i hvala im u moje ime- rekla je E. Posavec.

U nadahnuti umjetnički svijet boje i kista uronili su stalni sudionici ranijih petrinjskih likovnih kolonija   Nevenka Vlašić i Robert Hinkelman iz Zagreba, iskusni i poznati članovi Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart Božidar Škofač iz Letovanića i Ljiljana Nemer iz Petrinje, a pozivu su se odazvali umirovljeni profesor likovnosti Zvonimir Martinović-Mika i najmlađi   Daniel Barukčić, kojem je ovo prva kolonija.

Od svih njih devetero u prvom fundusu HVIDR-a Petrinje ostao je 31 rad, a svakom sudioniku zahvalnicu udruge uručili su predsjednik A. Pintar i tajnik  Radovan Jakovović.

Kultura i nadalje ostaje zastupljena u programu Dana sjećanja 1991.-2019. Već idući petak u atriju Hrvatskog doma,  po ideji i uz domaćinstvo PULU Petriart, njihovi gosti iz drugih petrinjskih udruga pokazat će raznovrsnost i bogatstvo vlastitog  stvaralaštva.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here