U Petrinji predstavljena knjiga „Dnevnik duše ratnika“

Piše:Katica Gašljević Tomić

Sinoć je u sklopu Dana sjećanja u Petrinji u organizaciji Kluba žena UDVDR Petrinja, Hrvatske žene Petrinja te Gradske knjižnice i čitaonice predstavljena knjiga „Dnevnik duše ratnika“ autorice – hrvatske braniteljice Sabine Mihalić Protulipac.
Riječ je o pripadnici 110. brigade HV Karlovac koja je sa 18 godina, nakon završene medicinske škole, dragovoljno pristupila Hrvatskoj vojci. U kratkom obraćanju nazočnima, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Petrinja Darko Dumbović je naglasio da Sabina nije prvi put u Petrinji. Prenio je pozdrave čelništva Grada koji zbog drugih obveza nisu mogli biti ovdje nazočni. Prisutne je pozdravila i predsjednica Kluba žena UDVDR Petrinja Vera Jurčević. Govoreći o autorici podsjetila je da je Sabina u veljači 2018-te na okruglom stolu gdje je imala zapaženo izlaganje na temu žene u Domovinskom ratu i njihova (ne)vidljivost u društvu. Na karlovačkom području uspješno se bori za promicanje istine i predstavljanje doprinosa žene u Domovinskom ratu. Nazočne je pozdravio i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Ante Mrgan.


Knjiga je premijernu promociju imala u Karlovcu 2016. godine, podsjetila je autorica Sabina Protulipac rekavši da je nastajala 25 godina jer su u njoj zapisi od početka njezinog sudjelovanja u Domovinskom ratu. „Imala sam bilježnicu sa sobom i kada mi je bilo teško, zapisala bih poneki stih ili priču. 1992. godine za vrijeme napada, dok sam pisala, knjižica je ostala na položaju. Pronašao ju je moj ratni kolega i čuvao sve te godine. Zapisi su se objavljivali pojedinačno i kasnije potaknuli cijelu tu priču.“
Do realizacije knjige došlo je stjecajem različitih okolnosti pa su zapisi objedinjeni u knjigu postali spomenar jednog vremena. Reakcija publike bila je odlična, a Sabinu je najviše oduševila činjenica da su knjigu dobro prihvatila djeca.
Petrinjska promocija odrađena je u punoj knjižnici uz glazbenu pratnju Sabininih suboraca i prijatelja Andreje, Dubravka i Marinka. Sadrži malo ratnih fotografija, nešto više iz onog poslijeratnog vremena te nekoliko crteža same autorice.
Bila je ovo dirljiva i drugačija večer. Kako su i sami Petrinjci teško pogođeni ratom, a mnoge žene aktivne sudionice istog, vjerujem – pronaći će dobar dio sebe u „duši ove ratnice“. U predgovoru, ratna novinarka Željka Pulez piše: „Knjiga nikoga ne ostavlja ravnodušnim jer dok čita te stranice i sam proživljava strah od smrti, borbu protiv očaja i tuge, hrabrost, ljubav prema domu i Domovini, spremnost na svaku žrtvu.“

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here