Čerkezovac – Žinić – Dumbović

Već duže vrijeme najavljuje se mogućnost izgradnje skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u bivšoj vojarni Čerkezovac. Ova tema medijski na neko vrijeme utihne, a onda se ponovno javi.

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 5. rujna 2019. godine, zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić i zamjenikom župana Romanom Rosavcem, održao radni sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine. Izaslanstvo je predvodio predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić, a s njim su bili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, sa suradnicima.
Tema sastanka, kojem je nazočio i načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, kao i direktor Fonda za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić, bio je Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, preciznije buduća lokacija skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u bivšoj vojarni Čerkezovac.
Župan je rekao kako su u razgovoru sudjelovali i stručnjaci, koji su pojasnili da otpad o kojem je riječ, ako se skladišti na ispravan način, nije opasan, ni po ljude ni po okoliš. I ovaj, a i neki budući razgovori, rekao je župan, ovise najviše o međuministarskom sastanku između Hrvatske i Slovenije, 30. rujna u Ljubljani, gdje ćemo vidjeti na koji će način ovaj problem biti reguliran između Hrvatske i Slovenije, odnosno da li će lokacija skladišta biti u Sloveniji ili u Hrvatskoj. Župan je pojasnio kako je svjestan protivljenja lokaciji u Čerkezovcu iz susjedne države, ali je dodao kako je njegovo mišljenje da je takav stav formiran ponajviše zbog nedovoljne informiranosti. „Međutim, ja želim i ovim putem umiriti javnost i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost.“ – rekao je župan, koji je osobno prije tri godine obišao slično skladište u Sloveniji, 10 km od Ljubljane u čijoj su neposrednoj blizini naselja, nasadi jabuka, povrća i slično. „Ovdje se radi o nisko i srednje radioaktivnom otpadu, a ne o zbrinjavanju istrošenog nuklearnog goriva. To nije predviđeno ovdje. I u budućnosti neće ni biti.“

Na ovaj sastanak i izjavu župana osvrt je poslao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Darinko Dumbović

Županova izjava zabrinjava jer nam je poručio da se razumije i u radioaktivni i ostali otpad , pa nas uvjerava da nam zdravlje nije ugroženo, štoviše ispada da promovira zdravi zivot , ekološko voće i povrće i ruralni razvoj u županiji gdje će se skladištiti radioaktivni otpad sada ( a u budućnosti i tko zna kakav još.)
A kako on to ne bi znao kad je bio i “ vođa puta” autobusom koji je vozio u Krško sve one koji su htjeli vidjeti kako iznad odlagališta otpada uzgajati ekološke jabuke i drugog voća, pa da onda tamo viđeni model preneseno i u Dvor i okolicu Trgovske gore.Tako pravi zupan brine o građanima svoje županije.
Već je jednom dio županije, točnije Moslavina bila potencijalno odlagalište, ali su imali političku podršku , taj su problem “ prebacili” preko Kupe i sad mirno spavaju po tom pitanju.

A kad župan jedne županije uvjerava građane i javnost da odlaganje radioaktivnog otpada na području te županije nije za njih opasno i da nema razloga za zabrinutost, to treba biti signal svima da jako dobro razmisle kakvu su to vlast izabrali.
I dok se drugi župani bore za svoje krajeve, za njihov razvoj, proglašavaju zaštićena područja i čuvaju svoje nacionalne parkove, župan Žinić se slaže da bi Sisačko – moslavačka županija trebala biti mjesto odlaganja svakojakih otpada, ma kako se oni zvali…

Kao gradonačelnik Petrinje, drugog po veličini grada u Sisačko – moslavačkoj županiji, kao saborski zastupnik, a prije svega kao odgovorni građanin nikad se neću složiti s ovakvim načinom razmišljanja, niti vođenja takve politike.
Moje aktivnosti oko ovog problema župan Žinić je više puta već okarakterizirao kao “politikanstvo”, a sada proziva lokalne čelnike koji “ iz neznanja vode negativnu kampanju”.
Ako je to što radim “neznanje” , onda sam ja ponosan što se u tom neznanju borim za Banovinu i Sisačko – moslavačku županiju, za prirodna bogatstva ovog kraja, kestenove šume, najveće u Europi, čistu i nezagađenu prirodu, za ruralni razvoj i ekološku proizvodnju kojoj ne treba markica takvog otpada .
I ne vrijedi se županu zaklinjati u demografsku obnovu, bogatu povijest Banovine, Zrinske i Frankopane, Domovinski rat..otišli su mladi, a uz ovakvu politiku, otići će još mnogi, ostat će nam prazna Banovina.
Moj stav oko Trgovske gore je jasan, nikad ga nisam krio i nisam se skrivao iza nikakvih stranaka i visoke politike. Jasno i glasno, bez puno uvijanja sam pozivao građane na prosvjede, da pokažu svoje nazadovoljstvo i protivljenje, a i za saborskom govornicom sam govorio o odlagalištu Čerkezovac i bio glas onih koji su me u Sabor izabrali..
Pamtim i županovu izjavu da Petrinja nije ugrožena jer je od Trgovske gore udaljena 60-70 km!!! Što to znači? Da su ugroženi oni koji su bliže???!!!Gdje i na kojem kilometru je granica ugroženosti???
Nisam i neću promjeniti stav i mišljenje ni kad nas ovakvi “ stručnjaci” uvjeravaju da mirno spavamo, jer valjda bi morali biti zadovoljni što smo baš mi ti “sretnici” čija je županija izabrana za skladištenje otpada kojeg nitko ne želi , poručio je gradonačelnik Dumbović.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here