Ruža Novaković sretna odlazi u mirovinu: njena škola ove godine ima najviše prvašića

Autor:Miroslav Šantek

Svatko ima svoju školu. Moja je “Siđina”, ona najbolja petrinjska za sve nas koji smo naučili u njenim razredima mnoge stvari potrebne za život. Nekad, u to doba kako kažu “mraka” učenika je bilo kao u bajci – za izvoz, bilo je djece, bilo je učitelja, bilo je svega – sve dok nije upaljeno “svjetlo” pa danas sve petrinjske škole ne mogu oformiti četiri razreda, a kamoli više kao nekad – 1A, 1B, 1C, 1D, 1E,….

OŠ Ivo Rukavina Siđo je promijeila ime u bezlično 2. OŠ, pa je to “duhovito” ime morao razriješiti veliki hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović osobno koji je za života došao u Petrinju i podario školi svoje ime.

Jutros, prvog dana ove školske godine najbolje vijesti dolaze upravo iz ove petrinjske škole koja je ove godine rekorder jer je upisala najveći broj prvašića – njih čak 63 u matičnoj školi, 21 u Mošćenici i 1 i u Maloj Gorici, što zajedno čini za ova današnja vremena čak 85 prvašića, bitno više nego u ostalim školama. Oformljena su tri prva razreda, a jutros je bio svečani doček novih prvašića. Ispod velike Tadijine fotografije uočljiv je veliki natpis Dobro došli, a učiteljice Biserka Kovačević, Katarina Matijević i Danijela Licitar su okupile svoje nove male glave koje su za uspomenu njihovi roditelji fotografirali na jednom od najvažnijih dana u životu – početku školovanja.

Ružu Novaković, ravnateljicu OŠ Dragutine Tadijanovića sam upitao da li joj je žao što odlazi u mirovinu ove godine, nakon čak 16 godina ravnateljstva i kao učitelj matematike i fizike na školi je od davne 1977. – godine kad se pojavila punk glazba u svijetu, a poslije toga su se rušile države i nastajale nove, prohujala su desetljeća, nebrojena godišnja doba i sve te godine Ruža je bila vjerna ovoj školi. Naravno, da je odgovor bio suprotan. Kaže da je sretna što odlazi u zasluženu mirovinu, pogotovo kada vidi da je ove godine nakon puno godina u Petrinji došlo do porasta prvašića u njenoj školi za što “okrivljuje” kvalitetu škole  koja broji 66 učitelja koji uz ostalo osoblje čine brojku od 85 zaposlenih i ove godine čak oko 575 učenika, što je respektabilan broj. Ruža je doživjela mnoge velike i povijesne trenutke škole koji se ne mogu u ovoj priči opisati, pa smo tako već dogovorili da ćemo jednom zgodom kad doista i ode u mirovinu, sjesti i napraviti pravi životni intervju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here