Milorad Pupovac

 

Inicijativa Branitelja Grada Petrinje je poslala priopćenje kako će u srijedu, 11. rujna 2019., Državnom odvjetništvu RH podnijeti kaznenu prijavu protiv čelnika SDSS-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

Izjave koje je Milorad Pupovac dao nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Uzdolju i Đevrskama, izazvale su brojne reakcije u Hrvatskoj. Osobito je veliku buru izazvao njegov intervju za Radiosarajevo.ba u kojemu on, između ostalog, govori o (prema njegovom mišljenju) atmosferi manifestacije netolerancije i neprihvaćanja razlika koje su povezane s „istorijskim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom evropskom kontekstu, u novoj evropskoj Hrvatskoj. U tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke crkve i klera općenito, imaju pojedine veteranske organizacije, pojedine političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost s episkopatom lokalne Katoličke crkve i nacionalne Katoličke crkve i političkih stranaka koje su s njima povezane kao njihovo političko krilo“ te ističe da “ta vrsta istorijskog revizionizma u kojem se u evropskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge: Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, to jeste Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Republici Hrvatskoj. I to doprinosi tome da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije…“ – (izvor: radiosarajevo.ba)

Nakon Pere Kovačevića koji je priredio tužbu protiv Milorada Pupovca i objavio istu na svojem Facebook profilu tako da je može upotrijebiti svaki građanin RH, te vinkovačkog branitelja, gospodina Stjepana Sertića koji je zbog nanošenja duševnih boli protiv gospodina Pupovca podnio tužbu tražeći nadoknadu od 50.000 kuna, u konkretnu akciju krenula je i Inicijativa Branitelja Grada Petrinje koja je zbog grube povrede ugleda RH te javnog izvrgavanja ruglu i grubom omalovažavanju RH i branitelja, odlučila protiv Milorada Pupovca podnijeti kaznenu prijavu DORH-u tražeći njegovo kažnjavanje po zakonu te nadoknadu materijalne i nematerijalne štete u iznosu od 3.000.000,00 kn.

Tekst kaznene prijave možete pročitati u nastavku.

 

U ime Inicijative Branitelja Grada Petrinje
Ivo Vranić, hrvatski branitelj
Ivana Janka Stromara 4
44 250 Petrinja
lucaztd@gmail.com

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH
10 000 Zagreb
Gajeva 30a

 

Temeljem raspoloživih izjava iz sredstava javnog priopćavanja i javnim medijima podnosimo

KAZNENU PRIJAVU

protiv

  1. Milorada Pupovca, zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru iz Zagreba, Trg Sv. Maraka 6

koji je nakon incidenta u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019. godine, u razdoblju od 22. kolovoza do 25. kolovoza u svojim javnim medijskim nastupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama grubo povrijedio ugled Republike Hrvatske na način da je javno izvrgnuo ruglu i grubo omalovažio Republiku Hrvatsku i njezine branitelje.

Tako je Milorad Pupovac , u svojim izjavama današnju Hrvatsku uspoređuje sa NDH, a u isto vrijeme je dio, odnosno glavna poluga, hrvatsko-srpske koalicije koja vlada Hrvatskom. Nakon toga svojim huškačkim izjavama širio mržnju i nastavio grubo omalovažavati RH i njezine branitelje te izjavio: “Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge“.

Dokaz: neosporno, po potrebi uvid u javne izjave Milorada Pupovca u razdoblju 22.kolovoza25. kolovoza sredstvima javnog priopćavanja i javnim medijima.

Kako zbog svega navedenog smatramo da postoji osnovana sumnja da su u djelovanju osumnjičenika Milorada Pupovca ostvarena sva bitna obilježja više kaznenih djela, a poglavito kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske iz članka 349. Kaznenog zakona- Državno odvjetništvo je već trebalo pokrenuti kazneni postupak protiv osumnjičenika Milorada Pupovca,što očito nije.

Stoga predlažemo i tražimo da državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv osumnjičenika Milorada Pupovca pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenik bio proglašen krivim i kažnjen po zakonu, a nama nadoknađena materijalna i nematerijalna šteta u iznosu od 3.000.000,00 kn.

Zagreb, 10. rujna 2019.

Lista potpisnika u prilogu ove Kaznene prijave je sastavni dio ove prijave te svaki potpisnik/oštećenik ima ista prava sukladno Kaznenom zakonu.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here