Priča o petrinjskom muralu Oluja 95 je zaokružena – sinoć je proradila rasvjeta

Autor:Miroslav Šantek

Na dio sjevernog zida nekadašnje Robne kuće Petrinjka, veikog zdanja koje neobnovljeno stoji još od kraja Domovinskog rata pune 24 godine u samom središtu Petrinje na Trgu hrvatskih branitelja, prije kratkog vremena došlo je do promjene stanja i izgleda zgrade.

Prije mjesec i pol dana, pripadnici sisačko – petrinjskih navijača zagrebačkog Dinama – BBB su u središtu Siska oslikali zid stambene zgrade s velikim muralom pukovnika Predraga Matanovića i tim činom izazvali veliko zanimanje javnosti. Nitko nije mogao ni pomisliti da će nekoliko dana prije samih kolovoških dana proslave Oluje 95, ti isti navijači dovesti u Petrinju ljude koji su oslikali sisački mural i na zidu Petrinjke napraviti još jedan veći i grandiozniji s drugom temom.

Zvonimir Podgajski iz Dugog Sela i Leon Batan iz Zagreba su oslikali petrinjski mural Oluja 95

Tako su na oronuli zid Petrinjke jednog jutra postavljene građevinske skele a dva “majstora”, dva mlada umjetnika vična slikarstvu ove vrste – Zvonimir Podgajski iz Dugog Sela i Leon Batan iz Zagreba su se vješto penjala po skelama i kroz par dana Petrinjcima ostavila svoje veliko djelo – mural kojeg su nazvali Oluja 95. Motivi ratnih petrinjskih dana tog doba su oslikani na zidu, a pored velikog murala, dodane su i ratne oznake postrojbi koje su tog kolovoza oslobodile Petrinju.

Mural Oluja 95 je postao vrlo atraktivna stvar mnogim građanima koji su zastajali, promatrali ga i fotografirali, a pred samu proslavu Oluje, kod njega su došli mnogobrojni pripadnici BBB-a iz cijele Hrvatske. I sam Grad Petrinja je odlučio na neki način ukrasiti ovaj mural , pa su tako prije nekoliko dana djelatnici Komunalca na zid iznad njega postavili dva velika reflektora i sedam manjih koji su postavljeni ispod oznaka svake postrojbe na malom zidu. Sinoć je ta rasvjeta proradila i mural Oluja 95 je dobio i svoj “noćni” život. Ovim činom je i priča oko njega zaokružena.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here