Nesvakidašnja stvar: Marko Jakopović sklapa i daruje računala ljudima koji si ih ne mogu priuštiti

Autor:Miroslav Šantek

Petrinjska Radićeva ulica je najduža gradska ulica. Vodi iz samog središta grada ravno nizbrdo prema jugu i putu za Hrvatsku Kostajnicu i Bosnu. Na toj ravnini, na kućnom broju 166, s desne strane ulice nalazi se dvorišna ograda na kojoj se očitava tabla sa zanimljivim imenom: Marcosoft – servis i održavanje računala. U toj kući svoju malu radionicu je osposobio 37-godišnji Petrinjac Marko Jakopović koji se već dvadeset godina bavi računalima i u zadnje vrijeme, otkako je, kako kaže, otvorio svoju mali obrt, zadovoljan poslom. Treba puno vremena, rada i reklame da netko čuje i sazna za ono čim se bavite, ali polako stvari kreću nabolje – kaže Marko.

Razlog dolaska novinara PS portala u njegov dom je vrlo nesvakidašan i vrlo rijedak u našem kraju. A i puno šire. Naime, kako Marko nabavlja puno računalne opreme, često mu se dogodi da se stvori “višak” od kojeg napravi osobno računalo sa svom potrebnom opremom za nesmetan rad, pa mu je umjesto da ta računala proda, pala na pamet ideja da ih pokloni ljudima, pogotovo djeci koji si doista ne mogu priuštiti nikakvo računalo. Nažalost, takvih ljudi, takve djece još uvijek ima jako puno. Onda je obznanio svoj naum preko facebooka i već je na taj način poklonio pet računala, u pripremi je još jedno, računa da će ih biti još nekoliko do kraja ove godine, a u idućoj si je zadao zadatak da svakog mjeseca pokloni jedno potrebitima.

Markova računala su otišla u ruke djece u okolici Petrinje, u Hrvatsku Kostajnicu, Topusko i Sunju, a nažalost, čim se netko oglasi na facebooku da nešto daruje dolaze preprodavači ili ljudi sa skupim mobitelima i automobilima koji besramno žele računalo i koje Marko mora na kraju odbiti jer je njegov naum potpuno drugačiji. On računala poklanja izrazito siromašnim ljudima i djeci, a nagrada koju dobiva zauzvrat je nemjerljiva i neopisiva. Stajao sam usred njegove radionice kad mi je na mobitelu pokazao fotografiju skupine djece kojoj je poklonio računalo, kako mu sretno i onako, dječji iskreno mašu i smiju se. Imate osjećaj da je cijeli svijet njihov u tom skromnom sobičku negdje na ovom bijelom svijetu.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here