Vatrena žena: Ranka Tupek

Autor:Miroslav Šantek

Imala je potpuno istetovirane ruke u kojima je držala upaljač s kojim je zapalila “vatrene kugle” s kojima će započeti svoj egzotični, vatreni nastup. Kad sam je vidio kako se priprema na travi pored bazena na sisačkom Capragu, na pamet mi su mi pali The Rolling Stones i njihova izvedba pjesme Play With Fire.

Nitko od nas nije znao što će ova žena izvesti. Nikad nisam vidio ovako nešto uživo. A ona je počela vrlo brzo vrtjeti zapaljene kugle u rukama. Žonglirala je s njima tako vješto da smo svi imali osjećaj kao da gledamo neki nestvarni filmski materijal. Ali ovo je bilo uživo. Bez prevare. Vrtila se oko sebe, parala vatrom zrak baš kao i veliki plamenik sisačke rafinerije u daljini iznad krovova stambenih zgrada naselja Caprag. Na kraju je bila nagrađena velikim pljeskom publike. Vatra se ugasila. Plamen je nestao.

Ranka Tupek je 40-godišnja Siščanka, po zanimanju njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Ranka ima svoju drugu stranu osobnosti u kojoj usavršava i prakticira prastaru tehniku nazvanu Poi, koja je u početku bila mongolska borilačka vještina za žene, a s vremenom se pretvorila u cirkuski akt. Da bi ovo mogli izvesti treba vam jako puno truda, volje, vremena i unošenja samog sebe u taj vatreni Poi kojeg Ranka uvježbava već dvadesetak godina. Ona je jedna od ljudi koji se igraju s vatrom svaki na svoj način. Jedno vrijeme je živjela i često nastupala u Engleskoj, a sad se u javnosti ukazuje rijetko i po potrebi, kad ju netko pozove. Naravno, kao i od svih i njen put učenja je bio vatren u pravom smislu riječi jer to vam je slično kao i kod učenja vožnje motora –  jednom svatko padne, pa je tako i ona osjetila vatru na svojoj koži, ali sve to ide u rok službe i tu je inicijaciju prošla. Danas uživa u onom što radi. U vatri.

So don’t play with me, ’cause you’re playing with fire…..

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here