Tri istaknuta stručnjaka podučili mlade: Znanstveni okrugli stol o ihtiofauni Petrinjčice

Ihtiofauna rijeke Petrinjčice bila je središnja tema istoimenog okruglog stola, što ga je udruga „Zrinska gora“ organizirala u petrinjskom Interpretacijskom centru baštine Banovine. Bila je to još jedna od aktivnosti u okviru projekta „Ekološki centar-Vrata Zrinske gore“ što ga provodi Grad Petrinja uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj, a u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Promicanje održivog razvoja prirodne baštine i zaštita prirodnih vrijednosti Zrinske gore u središtu je ovih aktivnosti, od kojih je najveća i financijski najzahtjevnija izgradnja „Ekološkog centra – Vrata Zrinske gore“ u Prnjavoru Čuntićkom.

Glavno izlaganje na ovom okruglom stolu imao je dr. sc. Ante Delić, docent na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dugogodišnji prirodoslovni istraživač Banovine, a posebno ribljeg svijeta Petrinjčice te tulara i leptira na ovom području.

Doktor Delić je posebno istakao veliko bogatstvo i biološku raznolikost Petrinjčice i nekih drugih vodotoka Banovine, posebno naglasivši prisustvo vrlo rijetkih, ali i ugroženih, vrsta ribljega svijeta, od kojih su najpoznatije potočna paklara i porodica vijuna.

O makrozoobentosu Petrinjčice i ekološkim nišama vodotoka govorio je dugogodišnji profesor  petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Matija Bučar, vrstan poznavatelj flore i faune petrinjskog kraja i Zrinske gore, te jedan od vodećih pregalaca na zaštiti njenih prirodnih i drugih vrijednosti, dok je profesor s istog Odsjeka, Berislav Ličina, iznio neka iskustva i primjere iz višegodišnjeg odgojno-obrazovnog rada s djecom i mladima u području prirode i njezine zaštite.

U radu okruglog stola sudjelovala je i veća skupina učenika izbornih stručnih predmeta Srednje škole iz Petrinje sa svojim profesoricama Donatom Bučar i Suzanom Majetić-Milostić, te nekoliko članova petrinjske ribolovne udruge.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here