Nova kulturna manifestacija Petrinje: „Pjesma, slika, stih“ za Dane sjećanja na rujan 1991.

Autor:Antun Petračić

Petrinja je dobila novu kulturnu manifestaciju, kroz zajednički projekt Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma. U atriju ove ustanove, po ideji i uz osobno vođenje predsjednika Petriarta Željka Lipovca, a uz potporu  Milana Herceg, direktora Hrvatskog doma, održan je prvi program „Pjesma, slika, stih“. Taj mali susret umjetnika, kako su ga nazvali organizatori, a opisali kao promociju djelića kulturnog života Petrinje, povezali su Ženski pjevački zbor Lira, kantautor Ivo Sanković i neprofesionalni likovni stvaraoci okupljeni u Petriartu, sada još i prvi puta s gostima iz srodne umjetnosti u Novskoj.

Program „Pjesma, slika, stih“ sastavnica je ovomjesečnog programa Sjećanja na rujan 1991.-2019. pa je i započeo minutom tišine  za sve poginule, nestale i umrle branitelje i osloboditelje Petrinje, kao i civilne žrtve našeg grada u Domovinskom ratu.

Sadržajno   se pjesmom, slikom i stihom držalo Petrinje i naše prebogate kulturne  tradicije, o čemu su, uz svoju voditeljicu Luanu Komlinović, pjevale gospođe iz Lire („ U našoj Petrinji“ i „Petrinjska zvona“), iz zbirke Josipa Stanića-Staniosa ( rodom iz Križa Hrastovačkog, a živi i neumorno poetski i likovno stvara u Rimu) stihove „Stojeći ispod oblaka“ i  „Pogled prema planini“ kazivala Nevenka Božiček, a Ivo Sanković ( uz pratnju Tea Kolića) izveo baladu „Moja Petrinja“ nastalu u Sisku u siječnju 1992. u kratkom predahu odmora branitelja s prve crte bojišnice u Pokuplju.

Stvarni i izvorni likovni značaj novoj manifestaciji s tri segmenta kulture  dali su članovi PULU Petriart izravnim marljivim stvaranjem u dvorištu Hrvatskog doma, a ranije  vlastite radove izdvojili za redovitu godišnju skupnu izložbu svoje udruge. U Galeriji Krsto Hegedušić ovo će predstavljanje potrajati do kraja mjeseca Sjećanja na rujan 1991.-2019.

Razne  motive u različitim slikarskim tehnikama, uz po dvije, tri  pa i četiri slike raznih dimenzija, izložili su Nevenka Božiček,  Eva Mlyncar, Marija i Tomislav Martinčić, Ljubica Sodić, Božidar Škofač, Biserka Buljubašić, Edit Posavec, Branko Ceković, Anto Puljić, Ljiljana Nemer, Vlasta Kristić i Đurđa Dadović, dok je  predsjednik udruge Željko Lipovac zastupljen s intarzijama, a novi-stari član Luka Graber s instalacijama drvo-staklo-metal.

U prijepodnevnom izravnom stvaranju s domaćima iz Petrinje aktivno su prvi puta sudjelovali  i gosti Žan Žafran i Štefica Oljača iz Društva likovnih umjetnika Novske, kojem je Ž. Lipovac uručio zahvalnicu, baš kao i Ivi Sankoviću i ŽPZ Lira.

Uz trostruku umjetničku izvedbu u atriju, istovremeno su u predvorju glavnog ulaza Hrvatskog doma  na prazne slikarske štafelaje stavljene mudre izreke i pametne misli iz kulture: Umjetnikovo je da stvara, ne da govori (Goethe), Ne znam ništa o umjetnosti, ali znam da mi se sviđa (Gebett Burgess), Slika je pjesma bez riječi (Horacije), Bez glazbe život bi bio zabluda (Nietze)…

U Petriartu i Hrvatskom domu, složni su Ž. Lipovac i M. Herceg, željeli bi da ovo prvo izdanje  „Pjesme, slike, stiha“ ne ostane jedino i zadnje, nego još raznovrsnije, u većem opsegu i s proširenjem srodnih udruga, postane stalna sastavnica Dana sjećanja na rujan 1991., u spomen na sva stradanja Petrinjaca i žrtve hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here