Održana središnja manifestacija petrinjskih Dana sjećanja

Autor:Katica Gašljević Tomić

Središnja manifestacija ovogodišnjih petrinjskih Dana sjećanja 1991.-2019. u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve ovog Grada u Domovinskom ratu, održana je u ponedjeljak 16. rujna 2019. – dana koji  u povijesti Petrinje ostaje zabilježen kao dan velikih razaranja grada i strašnog ratnog zločina za koji do danas nitko nije odgovarao. Da podsjetimo što se dogodilo 16. rujna 1991. u Petrinji. Bio je ponedjeljak kao i danas. Jutro je počelo maglovito, a kasnije je bio  prekrasan topli dan kasnog ljeta. Nitko nije slutio da će završiti u krvi, suzama i ruševinama. Toga dana, prijepodne je iz zloglasne vojarne „Vasilj Gaćeša“ počeo minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu, a u sisačku bolnicu dovezeno je 40-tak ranjenih gardista i civila . U popodnevnim satima na vili „Gavrilović“ strijeljano 17 branitelja, a trojica su preživjela. To su branitelji koji su bili na položajima oko nove bolnice. Tada  se pokazalo da se Petrinja vrlo teško može braniti, jer je ovdje bila velika tenkovska jedinica u ondašnjoj vojarni odakle se minobacačkim napadima razarao grad.

Današnje obilježavanje započelo je ujutro u 9,00 sati svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata grada Petrinje u župnoj crkvi Sv. Lovre koju je služio domaći župnik Josip Samaržija. Nakon sv. mise,  krenula je kolona sjećanja iz petrinjskog gradskog parka, predvođena ratnim zastavama do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, a gdje je održana središnja komemoracija uz prigodni program. Nakon himne i minute tišine, kroz tekst nazočni su se podsjetili na događaje od prije 28 godina.

Uz birane domoljubne stihove i sjećanja raznih autora, pročitana su imena svih 598 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. Uz Vukovar, Petrinja je podnijela najveće žrtve. Stradanja su se nastavila i nakon rata, u minskim poljima kojima je grad bio okružen.  Položeni su vijenci i zapaljene svijeće – najprije roditelji Predraga Matanovića, a zatim članovi obitelji poginulih branitelja – roditelji, udovice, djeca, a potom i brojna izaslanstva – izaslanik predsjednice RH Ante Deur, saborska zastupnica i izaslanica Sabora Željka Josić, župan Ivo Žinić, gradonačelnik Darinko Dumbović , predstavnici MORH-a i MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, učenici i nastavnici petrinjskih škola, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici, političkih stranaka te brojni gosti među kojima i predstavnici braniteljskih udruga iz Vukovara.

Nakon središnje komemoracije, za sve sudionike te goste grada Petrinje organiziran je zajednički domjenak i druženje na rukometnom igralištu, a na kojem su se nazočnima kratko prigodno obratili predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Predrag Krapljan te zamjenica gradonačelnika grada Petrinje Viktorija Kaleb.

Uvijek je potresno slušati imena stradalih, sjetiti se obitelji koji su izgubile svoje najdraže…Mnoge od njih nisu pronašle ni pokopale posmrtne ostatke svojih članova (89 nestalih), nemaju groba na kojem bi zapalili svijeću i ostavili cvijeće. I tako tužnih i neizvjesnih 28 godina. Dirljive tekstove su ove godine izabrale i pripremile Vera Jurčević, Đurđa Bobinac i Ivanka Jurčević, govorili su ih Aleksandra Milković, Jakov Bjelac i Natalija Antić Bjelac, imena stradalih čitali su Ivan Begić, Ljubo Adamović, Snježana Grčić Kojić, Marina Leginović i Ivan Šarec.

Svako naše mjesto između Une i Kupe od kraja lipnja do kraja rujna ima svoj dan sjećanja, dan u kome su nas pokušali izbrisati s lica hrvatske zemlje…Ali, opet smo tu – ranjeni, potreseni, ponosni – svoji na svom. I dok smo još tu, otmimo zaboravu te strašne dane – okupljajmo se kod spomenika, grobova u molitvi, poklonimo se suzom, cvijetom, svijećom, imenom…samo neka se ne zaboravi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here