Vojnički grah je zakon. Danas ga je bilo puno petrinjsko rukometno igralište

Autor:Miroslav Šantek

Grah je jedna od najpoznatijih mahunarki. To je prava energetska bomba sa 143 kcal na 100g, a jedno zrno sadrži do 26% bjelančevina i 52% ugljikohidrata. Osim toga bogat je aminokiselinama, lecitinom i mineralima kao što su dušik, kalij, željezo, kalcij, natrij, magnezij i cink , te vitaminima E I C. Vrlo je zdrav i smanjuje kolesterol u krvi.

Svi malo stariji muškarci koji su imali obvezu služenja vojnog roka još u bivšoj državi , susreli su se s ovom namirnicom često za ručkom. Svi pamte taj puni okus vojničkog graha, skuhanog naveliko u velikim kazanima sa strogo propisanim receptom i normativima, kako to već u vojsci biva. Najbolji je kad se kuha u velikim količinama, a u današnje doba je rijetkost doći u priliku kad ga možete kušati iz velikog vojnog kazana. Prije 15-ak godina i po petrinjskim raznim događanjima znalo se za domjenke pojesti dobrog graha, a onda ga je naprasno prekinuo gulaš. Odjednom su svi postali majstori od kotla s gulašom, a grah je ostao rezerviran samo za proslavu Prvog maja. Potpuno nepravedno.

Ali danas, nakon Kolone sjećanja – središnjeg događaja petrinjske manifestacije Dani sjećanja (o kojoj možete pročitati u priči Katice Gašljević Tomić), sudionici kolone su nastavili druženje uz ručak na mjestu koje inače prima ljeti malonogometaše, a zimi klizače, na Gradskom rukometnom stadionu kojeg su prekrila zelena platna vojnog šatora prepunog stolova i klupa i plastičnih tanjura iz kojih su sudionici jeli prvoklasan vojnički grah s kobasicama i špekom kojeg su skuhali majstori kuhari u petrinjskoj vojarni Predrag Matanović. Bilo ga je u velikim količinama. Bilo ga je za sve. Bio je odličan. I sam sam ga probao u društvu tri dame koje su baš kao i ja više puta punile tanjur s njime. Dobro kaže ona poslovica: “Napucali” smo se graha.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here