Hrvatske trobojnice za Dane sjećanja 1991.-2019. : Kroz Petrinju je prvi puta nosili pripadnici Počasne zaštitne bojne-počasne satnije HV, Zvonko Horvatinec-Popaj drugi puta od Bresta do sv. Lovre

Autor:Antun Petračić

Zastava, jednobojan ili višebojan komad tkanine, često ukrašena vezenim ili otisnutim znakovima (simbolima, figurama ili amblemima), oduvijek je bila u funkciji društvene komunikacije. Ona čini prepoznatljivima podrijetlo i državnu pripadnost, te budi osjećaje odanosti, slave i ponosa. Zastavom se iskazuje i čast, upozorenje i prijetnja, poticaj i obećanje, pohvala i osuda, a posebno je važna u političkoj komunikaciji jer zbližava istomišljenike, ali i naglašava suprotnosti prema drugima.

Opća je praksa da se zastave stalno ili povremeno ističu na raznim mjestima (zgradama, ulicama, brodovima, bojnim poljima, planinskim vrhovima), nose na sportskim priredbama, svečanostima i političkim skupovima, a neke su poslane i u svemir. Pojedine države imaju različite varijacije zastave za različite namjene. Tako mogu postojati državna i narodna zastava, civilna i ratna, kopnena i pomorska.

Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje:crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvatske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

Takva državna zastava Republike Hrvatske, uz slične simbole ratnih vojnih postrojbi Grada Petrinje, MUP-a i  udruga, nosilile su se i u ponedjeljak 16.rujna, na središnjoj manifestaciji Dana sjećanja 1991.-2019. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.  

Kolonu sjećanja kroz grad, od župne crkve sv. Lovre u Strossmayerovom šetalištu do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, predvodio je trojac pripadnika HV iz Počasne zaštitne bojne- počasne satnije iz Zagreba, prvi puta u svojim svečanim odorama na ovoj petrinjskoj manifestaciji- komemoraciji za 598  vojnih i civilnih žrtava Grada Petrinje.

 Prije ovog svečanog dijela  sjećanja na 16. rujna, još je jedna hrvatska trobojica pronesena  naših gradom. Iz susjednog Bresta Pokupskog, od spomenika žrtava   toga sela, po gradskoj obilaznici prema Župiću, kroz cijelu Gupčevu ulicu do župne crkve sv. Lovre pred početak  svete mise zadušnice u 9 sati, nositelj je bio Zvonko Horvatinec-Popaj, hrvatski dragovoljac, ratni pripadnik Policijske postaje Petrinja.  

S istog mjesta i istim barjakom istim putem lani je startao 5. kolovoza, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, a ove godine odabrao 16. rujan, središnji dan sjećanja svih Petrinjaca na ratne strahote 1991. i potom 4-godišnjeg nasilnog progonstva i izgona od pobunjenih Srba potpomognutih oružanom agresorskom  silom tzv. JNA.  

–  Moja hodnja od 1,5 sata, i  lani i ovog rujna, skromni je osobni doprinos sjećanju na sve patnje, stradanja, napore i žrtve  branitelja i civila Grada Petrinje u Domovinskom ratu. Samoinicijativno sam se odlučio na ovakvo obilježavanje   sjećanja, ponosa i slave, a zastavu Hrvatske nosit ću dok me noge budu služile. U rano prijepodne dopješačio sam od  Bresta do Petrinje, a upravo zbog zdravstvenog stanja odustao od nastavka kroz grad u Koloni sjećanja – kaže Zvonko Horvatinec, s nadimkom Popaj, što  mu je ostao još iz prijeratnog bavljenja radio-amaterstvom preko kućnog CBU.

Ovaj  svima poznati 58-godišnji Petrinjac s pet godina ratnog staža u sastavu Policijske postaje Petrinja, a sada aktivni član Kluba ratne policije, već razmišlja kako bi iduće godine u kolovozu ili rujnu produžio kilometražu  svoje hodnje, opet s istim hrvatskim barjakom. Prema Petrinji bi startao od spomenika branitelja i mještana u Srednjom Mokricama, odakle je 2. rujna 2019. na početku ovogodišnjih Dana sjećanja krenuo s barjakom kroz šumu Lug, prošao  cijelim Nebojanom i produžio još dalje do same obale Kupe nasuprot Letovaniću, na otkrivanje Spomenika Skele spasa. 

Popaj zahvaljuje svima motoriziranima koji su ga u prolazu cestom  od Bresta do središta Petrinje pozdravljali iz vozila, a zahvalan je i Koordinaciji udruga iz Domovinskog rata,  važnom nositelju cijele organizacije Dana sjećanja 1991.- 2019.  

Predsjednik ove Koordinacije Darko Dumbović u obraćanju javnosti posebno istiće: 

 “U ponedjeljak  16. rujna 2019. obilježili smo 24 puta  najkrvaviji dan u Domovinskom ratu na području Petrinje. Hvala svima koji su došli na komemoraciju, hvala onima  koji nisu, a trebali su. Velika hvala svima koji ste sudjelovali u pripremi i provođenju središnje manifestacije, a osobito velika zahvala  ravnateljima i njihovim 420 učenika iz osnovnih škola Grada Petrinje na hodnji u Koloni sjećanja-navodi D. Dumbović u ime svih udruga iz Koordinacije ratnih stradalnika Grada Petrinja.   

U preostalim Danima rujna 2019. još će se održati  nekoliko manifestacija. 21. ovog mjeseca misa zadušnica u kapeli sv. Jakova i palenje svijeća uz križeve, spomenike i obilježja iz Domovinskog rata po Mošćenici. Predstoji  podsjećanje na napad srpskih odmetnika 28. rujna 1990. na Policijsku postaju Petrinje, te proslava 29. rujna, blagdana sv. Mihaela, zaštitnika Policije.

Do kraja rujna u  prostorijama Uduge veterana- veterana Domovinskog rata Grada Petrinje u Gajevoj ulici potrajat će velika izložba fotografija i drugih dokumenata  Matice hrvatske o stradanju Petrinje u Domovinskom ratu. Uz naziv “Ne zaboravimo! Petrinja Vukovaru-Kninu zajedno u slobodi” već je 2017. održana   u gradu -heroju, a proteklog kolovoza i u muzeju na kninskoj tvrđavi. Od 16. rujna postavljena je u proširenom prostoru Udruge veterana Petrinje u Novoj cesti.   

         

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here