Dva mlaza za pozdrav pri dolasku: JVP Gospića darovala navalnu auto cisternu DVD Nebojanu

Autor:Antun Petračić

Po običaju za ovakve prigode, uz dva jaka i  visoka mlaza vode iz cijevi priključenih na hidrant u dnu dvorišta,  Mario Vuić, Ivica Pavlović, Antonio Novačić i Miroslav Šestak zalili su crvenu auto-cisternu prilikom prvog ulaska u vatrogasni prostor. Desilo se ovo u Nebojanu 16. rujna, kada je seoskom  DVD kompletno opremljeno profesionalno vozilo dovezla ekipa Javne vatrogasne postrojbe Gospića i bez kune naknade trajno ostavila za potrebe efikasne obrane i uspješne zaštite toga dijela petrinjskog Pokuplja.

U prigodnoj ceremoniji zapovjednik ličke JVP Marko Popović uručio je ključeve predsjedniku domaćeg DVD Davoru Aberliću, pa ih preuzeo  dopredsjednik Ivan Laktašić, a rektor biskupijskog svetišta Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Gora p. Paško Glasnović obavio blagoslov i vodio molitvu.

Domaćini su odmah „isprobali“ poklonjeno vozilo i uvjerili se u cjelokupnu ispravnost motora i svih vatrogasnih uređaja. Njima su se Gospićanima  neprekidno služili 35 godina ( s motorom od 130 KS, cisterne za 3000 litara), uključujući i sve vrijeme Domovinskog rata, doznali smo od gospićkog vozača-vatrogasca Ante Svetića.

– Ovo je neprocjenjiva dobit za naše DVD, jer smo do sada imali samo traktorsku cisternu i kombi vozilo, a obvezu intervencije na velikom  prostoru za više sela- kazao je predsjednik DVD Nebojana D. Aberlić.

– Ovakva auto cisterna  zadovoljava sve norme i uvjete, sada će se iz Nebojana za vatrogasnu pokrivenost ovog DVD  moći djelovati unutar propisanih 15 minuta- uz zahvalu Ličanima ocijenio je Ivan Palaić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje.

S Gospićanima je došao i zamjenik gradonačelnika  Ivica Tomljenović, a iz Petrinje naš gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović i obojica naglasili kako je ovo darivanje potvrda prijateljstva i solidarnosti i znak povezivanja  dva ratom zahvaćena područja Hrvatske, što donaciji daje posebnu vrijednost i značaj.

– Želimo Nebojančanima  što manje korištenje cisterne, a što dulje trajanje vozila- zaključio je  I. Tomljenović. D. Dumbović je dodao kako se primopredaja obavlja 16. rujna, simbolički  na isti nadnevak iz 1991. kojeg se Petrinja sjeća po tragediji stradanja hrvatskih branitelja i civila u oružanom napadu i rušenju grada.

– U ovim našim rujanskim  Danima sjećanja zato su dobrodošle i pohvalne ovakve geste -rekao je gradonačelnik Petrinje.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here