Kratki rezovi: Sisak ujutro

Autor:Miroslav Šantek

Jutra postaju hladna. Ugodno je upaliti grijanje u automobilu na kratko. Na stojedinici neki žestoki momci kojima je svaka druga riječ fuck urlaju sa zvučnika, a sunce razbija ranojutranju maglu. Na onim semaforima u Naselju, dva lika bez pardona prolaze kroz crveno dok kolona automobila gmizi ispred one kamerčine obješene na stup i ne dozvoljava nervoznim vozačima stranih tablica koji nemaju pojma o njenom postojanju da počnu pretjecati.

Stara Lađarska ulica se probudila u tišini. Prođe poneki automobil, šetač pored Kupe, a u oko mi je upao plavi mjesec na nebu. Zaostao je još od prošle noći i sklopio se u kadar sa starim krovnim prozorom na vrhu škole koje su mnogi završili – starom ŠUP-u, Strukovnoj školi. Gleda on sa visine na plavom nebu, a mene je podsjetio na Kralja rocka – Elvisa i njegovu izvedbu pjesme koju su napisali Richard Rodgers and Lorenz Hart, a Presley je imao samo 19 godina kad ju je otpjevao. I sexy glas Margo Timmins u obradi ove pjesme njenog benda Cowboj Junkies je sjajan i zavodljiv, ali mi se nekako najviše sviđa potpuno iščašena i “bolesna” obrada Električnog Orgazma iz 1983. Jedna od prvih kazeta koju sam kupio.

 

U kafiću pored Kupe nema WIFI interneta. Kaže konobar da im je pregorio. Popravili ga nisu. Kafić je dobro popunjen, mladi bulje u ekrane u rukama, oni imaju pakete interneta na mobitelima. Osuđen sam na mirno pijuckanje kave s mlijekom koja je još uvijek 10 kuna, gledanje lica gostiju i zgodnih žena koje prolaze pored Kupe.

U drugoj ulici zanimljiv prizor. Mali bager je pružio svoju čeličnu ruku u visinu i kroz balkon na prvom katu grabi sve pred sobom. Zgrada je puna sjedišta političkih stranaka. Da li to znači da bacaju politiku van iz Siska. Teško. Nemoguće. Džoni Štulić je početkom devedesetih rekao da ćemo sada trideset godina slušati blejanje ovaca. I otišao čovjek u Holandiju. Tamo ljudi nisu opterećni politikom. Imaju posao, novaca, puše travu legalno, ševe se i voze brodovima po riječnim kanalima usred grada. Čudni ljudi, čudnog imena.

Ovdje u zemlji Hrvata, promatram kako starija gospođa strpljivo i dugo stoji savijena u pokušaju da potpuno presavije kartonsku kutiju i ubaci je u mobilno reciklažno dvorište. Stvarno hvale vrijedan prizor. Mnogi se ne bi toliko pomučili već bi ju jednostavno bacili sa strane.Temperatura raste iznad ovog starog Siska grada. Ljeto i kalendarski dolazi do samog kraja. Idući tjedan jesen i službeno počinje vladati Siskom.

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here