S petrinjskim ratnim veteranima nema šale – stalno osmišljaju i ostvaruju projekte i zamisli – evo što su upravo otvorili u Petrinji

Autor:Miroslav Šantek

Već nekoliko godina na petrinjskoj adresi Gajeva 40a, u onoj staroj, trošnoj zgradi za koju čovjek kad ju vidi ne bi rekao da unutra uopće išta ima osim praznog prostora, svoje prostorije u prizemlju te zgrade uredila je najstarija hrvatska udruga ovog tipa – Udruga ratnih veterana Grada Petrinje.

Zlatko Iskrić im je predsjednik, a prošle godine su u suradnji s ogrankom petrinjske Matice Hrvatske zamislili, ostvarili, priredili i objavili izložbu koju su nazvali “Petrinja u Domovinskom ratu  – Ne zaboravimo” , a koja se sastoji od foto dokumentacije: 55 velikih fotografija iz Domovinskog rata s područja Petrinje 1991.-1995. i  Žrtvopis Grada Petrinje u Domovinskom ratu. Izložba je imala iznimno velik uspjeh i posjećenost u Vukovaru i Kninu, a u sklopu ovogodišnjih Dana sjećanja otvorena je i u Petrinji i to u novim prostorijama koje je udruga dobila na korištenje ljubaznošću prodekana Učiteljskog fakulteta u Petrinji Marka Badrića. Ostat će otvorena cijelo vrijeme za sve one koje zanima ovakva tema, a planira se njeno postavljanje iduće godine i u gradsku galeriju Krsto Hegedušić. I ovdje ima solidnu posjećenost s obzirom da je medijski slabo predočena široj javnosti. Već idućeg tjedna ovu petrinjsku izložbu posjetit će osnovno školska djeca. A kako to sve skupa izgleda?

Radi se o dvije velike prostorije izuzetno ugodnog izgleda. Posjetitelj se iznenadi kad pomisli kakva je vanjština zgrade i uđe u čisti prostor, vrlo urednog izgleda u kojem svira tiha glazba sa zvučnika, a između izloženih fotografija postavjeni su i vojni, ratni predmeti. Ako ostanete neko vrijeme sami na ovom mjestu, uplovit ćete u povijest događaja Domovinskog rata koji se dogodio na ovim petrinjskim zemjopisnim koordinatama.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here