Opaka ljepotica koju je najbolje zaobići

Autor:Marjan Gašljević

Priroda je uvijek prepuna iznenađenja tako sam danas prilikom “izviđanja” za kestenjarenje i gljivarenje sreo jednu opaku ljepoticu s kojom je najbolje ne imati posla. Kažu da je i ljekovita ali zbog otrovnosti se upotrebljava vrlo rijetko u te svrhe. Stoga, ako je sretnete na proplancima i banijskim šumama odmjerite je, uživajte u njezinoj ljepoti s primjerenog odstojanja i to je to. I ne zaboravite, poslije kiše dolaze gljive.


Jesenski mrazovac (mrazova sestrica, leskovik, Colchicum autumnale) je veoma otrovna, ali i ljekovita biljka iz porodice mrazovki (Colchicaceae). Biljka je nalik šafranu. Ima kratku stabljiku koja naraste početkom proljeća dok se cvjetovi s laticama bjeloroze boje pojave na jesen. Između nekoliko prizemnih listova sabljastog oblika razvija se tobolac s otrovnim sjemenkama.Svi dijelovi biljke su otrovni: među najpoznatijim otrovnim spojevima koje sadrže su alkaloidi, od kojih je najpoznatiji kolhicin. Ime ovog roda i otrova dolazi prema Kolhidi koja se nalazila u blizini Crnoga mora, i koje je bilo poznato po otrovnim biljkama i čarobnici Medeji.


Pored mrazove sestrice koju sam fotkao s dužnim respektom milije mi se bilo igrati s paukovim mrežama koji su ulovili kapljice rose u kojima se ogleda jutarnje sunce. Za čičak Irci kažu da je znak dobrodošlice. E pa dobrodošao sam ali gljive našao nisam samo puno, puno tragova rovanja neke Pumbe s kojem se, također, ne bih volio sresti ( osim u gulašu ).

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here