Europski tjedan mobilnosti završio u Hrastovici: Na ulazu u ovo selo djelovat će Inkluzivna farma Udruge osoba s invaliditetom SMŽ

Tekst: Udruga osoba s invaliditetom SMŽ

Fotografije: Antun Petračić

 

Zadnjeg dana   obilježavanja Europskog  tjedna mobilnosti Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije iz Petrinje, u suradnji s Društvom za ekologiju Zeleno zlato i Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) organizirala je  druženje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom s promocijom prostora i projekta Inkluzivne farme u Hrastovici, kao budućeg Centra za poludnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom. Sve se događalo u prostoru buduće farme na početku Hrastovice.

Projekt su predstavile  Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ,  predsjednica ove Udruge Dijana Smajo i Saša Balen-Andrić, predsjednica Udruge Zeleno zlato. Uz slogan  “Brzo, zdravo – dostupno svima”  u pokretnom ugostiteljskom objektu UNUO iz Zagreba zakusku za goste pripremile su  osobe s invaliditetom uz gastro nadzor Vedrana Habela. Održano je sportsko natjecanje  u tradicionalnim seoskim igrama (povlačenje užeta, slalom s tačkama, utrka u vrećama, ples s balonom i nošenje jaja u žlici), omogućeno je terapijsko jahanje u organizaciji Udruge Kas, a sudionicima je sviraoTamburaški sastav Taman iz Petrinje. U ime Grada Petrinje nazočila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

 

Tvrtka Komunalac Petrinja i Grad Petrinja iznajmili su 2018. Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zemljište u Hrastovici za uspostavu Inkluzivne farme, kao budućeg Centra za dnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom.

Proteklih mjeseci projektni tim Udruge, sa svojim partnerima, aplicirao je ovu projektnu ideju na nekoliko natječaja, a istovremeno uz pomoć donatora i Grada radi se na legalizaciji zemljišta, ishođenju svih potrebnih dozvola i planiranju infrastrukture. Na zamolbu  Udruge, dodijeljeno zemljište Komunalac je očistio i zbrinuo sav otpad, te je prostor sada spreman za prve projektne i volonterske aktivnosti.

 

Prve donacije za Inkluzivnu farmu dodijelili su Lag Zrinska gora-Turopolje i Plesni klub Petrinia, a prvi odobreni projekt  je od Reach for Change u vrijednosti 180.000 kuna. Poznati su upravo kao neprofitna organizacija koja kroz natječaj svake godine nalazi i odabire lidere promjena – lokalne socijalne poduzetnike s inovacijama za rješavanja bitnih  pitanja za djecu. Ivana Šalić, koja je ideju Inkluzivne farme predstavljala na natječaju, izabrana je u Udrugu gdje će partneri Reach for Change slijedećih godinu dana aktivno, a poslije i partnerski, pomagati izgraditi prepoznatu inovaciju kroz početno financiranje, pristup poslovnoj ekspertizi i umrežavanje. Ideju Inkluzivne farme prepoznalo je i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, snimilo je video prilog u kojem je povezan problem životnog zbrinjavanja osoba s autizmom kroz priču obitelji Buda s modelom zbrinjavanja koje će nuditi Inkluzivna farma u Hrastovici.

Veliku ulogu odigrali su i donatori i suradnici Udruge korištenjem  svojih osobnih poznanstava, čime je Udruga cijelu dokumentaciju za legalizaciju dobila donacijom i zalaganjem Novele Rimay, a pomogli su Arhitektonski studio Marinović iz Splita, direktor Hrvoje Marinović – izrada Snimke postojećeg stanja i Geo grupa d.o.o., direktor Željko Perić – izrada geodetske podloge, dok  je Grad Petrinja olakšao cijeli postupak legalizacije.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, s partnerima, projektom za nastanak socijalne farme u ruralnom području i aktivnostima koje će tamo uspostaviti, a koje će uključivati pripadnike marginaliziranih skupina, želi smanjiti rizik socijalne isključenosti i institucionalizaciju osoba s invaliditetom. Kroz neformalna obrazovanja na farmi članovi Udruge jačat će svoje osobne kompetencije, savladavati obaveze neophodne za budući što samostalniji život, a proći će i edukacije o nekim vještinama – npr. prepoznavanju, uzgoju, branju i obradi namirnica, uzgoju  manje zahtjevnih životinjskih vrsta, učenja rada s glinom koja ima i terapijski i senzorni učinak te oblikovanje jednostavnijih uporabnih predmeta za razvoj poduzetništva i samoodrživosti farme, tkanja na tradicionalnom tkalačkom stanu te izradi tradicionalnih proizvoda, kao i ostalih seoskih poslova i zanata.

 

Vođeni iskustvom kada je Udruga krenula u izgradnju Sobe čuda pozivamo i ovim putem cijelu zajednicu da se uključi i sudjeluje  u uspostavi Inkluzivne farme na neke od slijedećih načina: volonterskim radom, svojim znanjem i iskustvom, građevinskim materijalom, obrtničkim uslugama ili opremom, organizacijom humanitarnih akcija ili novčanim donacijama – uplatom na račun Udruge: IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom „za Inkluzivnu farmu”.  Za bilo kakav oblik suradnje možete se javiti na e-mail adresu Udruge: info@uosismz.hr

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here