Gorjani postavili spomen kamen u Udbini

Prema programu Dana sjećanja, u četvrtak 19.rujna 2019. mještani sela Gora hodočastili su u Udbinu predvođeni svojim župnikom prečasnim  don Paškom Glasnovićem, predsjednikom Mjesnog odbora Ivanom Pribilovićem i predsjednikom temeljnog Ogranka HDZ-a Ivom Šoštarićem. Postavili su spomen kamen uz zid sjećanja na žrtve ratova za hrvatsku samostalnost naselja Gora.  Gorjanima se na hodočašću pridružilo i nekoliko osoba iz okolnih sela koja pripadaju župi Gora te gospodin Joso Grahovac iz Grada Petrinje.

Nakon dolaska, u 10,00 sati obavili su pobožnost  Križnog puta prema tekstovima postaja kojeg je sastavio o. Bernardin Škunca  povezavši u nerazdvojnu cjelinu povijesni hod hrvatskog kršćanskog naroda s Kristovim križnim putem.. U Crkvi hrvatskih mučenika uslijedila je sv. misa za sve poginule i ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, Domovinskom ratu te svim borbama za neovisnu Hrvatsku predvođena župnikom  i čuvarom Nacionalnog svetišta Udbina vlč. Josipom Šimatovićem, a uz koncelebraciju don Paška Glasnovića. Nakon sv. mise, u procesiji je ponesen i položen uz memorijalni zid Spomen kamen naselja Gora. Treba spomenuti da je u II. svjetskom ratu i poraću ubijeno ili nestalo 103, a u Domovinskom 19 mještana sela Gora.

Na kraju posjete Udbini, domaćin, vlč. Josip Šimatović u jednosatnom je izlaganju predstavio  povijest mjesta kao i povijest izgradnje crkve Hrvatskih mučenika – “od ideje do ostvarenja”. Bila je to prekrasna prilika upoznati se s mukotrpnim procesom stvaranja trajnog spomenika dostojnog žrtve mnogih naraštaja hrvatskog naroda, a koja je za Domovinu podnesena.

 

Tekst: Katica Gašljević Tomić

Foto: Ivan Đureković

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here