Završna konferencija projekta „Startaj s PISKOM“

Autor: Marjan Gašljević

Danas 27. rujna 2019. godine u Sisku u novouređenim prostorima Poduzetničkog inkubatora PISAK održana je završna konferencija projekta „Startaj s PISKOM“ te je svečano otvorena II faza razvoja Poduzetničkog inkubatora Sisak PISAK.

„Mi ne prodajemo prostor mi nudimo kreativno okruženje, sinergiju i dobre vibracije.“

Često će mo čuti iz usta voditeljice projekta Krunoslave Kosina Milutinović koja je dočekala mnogobrojne goste, uzvanike i poduzetnike te im predstavila 7 etaža novouređenog prostora s 1750 metara kvadratnih raspoloživih za mlade poduzetnike koji će prostore i usluge imati na raspolaganju uz subvencionirane cijene. Pošto je danas ujedno i 5 rođendan PISKA gospođa Kosina Milutinović je u vrlo emotivnom govoru nabijenom pozitivnom energijom kojom, usput kazano, zrači i cijeli prostor predstavila što je ona i njezin mali, uglavnom ženski tim,  „iron woman“, kako ih je nazvala, uradio.

O Poduzetničkom inkubatoru PISAK Sisak kao projektu kompanije Applied Ceramics koji je nastao kao rezultat želje za stvaranjem okruženja koje će svojim znanjem, kvalitetom i umrežavanjem omogučiti razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva, start up tvrtki te dobrih poduzetničkih ideja više i detaljnije možete pročitati na njihovoj web stranici www.pisak.biz te, ako imate ideju, doznati kako je razviti i kao ideju i kao posao.

Predstavila je misiju Inkubatora koja se prvenstveno temelji na omogučavanju korisnicima inkubatora, start up tvrtkama da uz mentorsku, savjetodavnu i marketinčku podršku koju dobivaju u inkubatoru opstanu i najkritičnijim fazama razvoja te postanu uspješne tvrtke. Vizija i pravci djelovanja inkubatora usmjereni su, pak, na jedinstvenost, prepoznatljivost, inovativnost, poticanje kreativnosti te definiranje PISKA kao centra poduzetništva i edukacije.

Kako je PISAK jedini projekt ove vrste u Hrvatskoj financiran privatnim sredstvima svakako da su posebno mnogo značile riječi osnivača tvrtke Applied Ceramics iz čijeg je okrilja iznikao ovaj projekt sufinanciran i sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. 2020.“.  Kada o poslovima i njihovom razvoju govori Matt Darko Sertić to izgleda toliko jednostavno da se u istom trenutku svatko zapita „kako to da ja već nisam osnovao neku tvrtku“. A da bi do toga došlo, kako govori, treba ideja i, najvažnije, srce. Ukratko je predstavio kako je, na poticaj svog bratića Mladena Peleša, došao na ideju da počme s proizvodnjom u Sisku nakon promošljanja i mnogim mjestima širom svijeta. „A što fali Sisku?“ Pitao ga je Mladen i tako je osvanuo pogon iz domena poluvodičke industrije s 200 zaposlenih i 100-postotnim izvoznim proizvodima. Gospodin Sertić nije „cvilio“ na tragu mnogih hrvatskih poduzetnika o slavnoj hrvatskoj birokraciji i ako, vjerujem, nije išlo sve „po špagi“ već je najavio skoro otvaranje vrata nove tvornice u pogonima preko puta PISKA koja će proizvoditi solare i ostale elemente iz domena obnovljivih izvora energije te elemenata elektro automobilske indistrije. „Sunčeko“, na tragu istoimene tvrtke koju razvija s partnerima u Kaliforniji.

Rođendan PISAKU te dobre želje u daljnjem radu poželjeli su i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček ističući izvrsnu suradnju s inkubatorom te maksimalnu potporu Grada kojem mnogo znači ono što je ovdje već učinjeno ali i ono što slijedi.

Dobrim željama pridružili su se i Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja SAFU te Nataša Mikuš Žigman državna tajnica MINGO predstavivši, usput, i inovacije koje se nude u njihovim ustanovama kroz kreditiranje i sufinaciranje malog poduzetništva.

Gospodin Marijan Ožanić prvi voditelj prvog tehnološkog parka u Hrvatskoj i autor mnogobrojnih knjiga i radova o poduzetništvu kao kum II faze razvoja Poduzetničkog inkubatora poželio je timu uspjeh te se prisjetio nekih zgoda iz svog izuzetno bogatog iskustva na polju razvoja poduzetništva. Posebno je bio oduševljen prostorom u kojem djeluje, radi i razvija se PISAK sa „svojim“ poduzetnicima napominjući da je on započeo u barakama zagrebačke periferije.

Da bi ovaj dan bio istinski svečan i da bi u događaju uživali mnogobrojni uzvanici te poduzetnici poseban štih dao je mladi duo s svjetski jazz uspješnicama koje je pjevala mlada petrinjka Antonija Kihalić uz klavirsku pratnju Lordana Badanjka.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here