U Mraclinu održana književna večer posvećena kostajničkom književniku Milivoju Cvetniću

Autor: Marija Krupić
Fotografije: M. Krupić

Tko je bio Milivoj Cvetnić? Zapitali su se ovo u KUD-u Dučec iz Mraclina i tragom naslova u Vijencu, a u suradnji sa Gradskom knjižnicom Velika Gorica, organizirali književnu večer. Kulturno umjetničko društvo Dučec  okuplja mlade i one starije mlade iz Mraclina njegujući običaje, pjesme i plesove, čuvajući bogatu baštinu kraja. Književna večer je održana u sklopu „Dučecovih spelancija“. Priredba je održana u petak 27. rujna, na Jančetovom gruntu, imanju obitelji Cvetnić, s početkom u 18 sati. Na početku se nazočnima obratio Ratko Cvetnić, poznati hrvatski književnik, autor brojnih romana (Kratki izlet, Polusan, Blato u dvorištu), koji je istaknuo kako je Mraclin selo s najviše Cvetnića i logično je ovdje predstavi ti i  kostajničkog  Cvetnića, pjesnika.  Povijest obitelji Cvetnić  tema  je njegova istraživanja.

Pjesnika Milivoja Cvetnića predstavila je Ivana Grubačević  iz Gradske knjižnice Velika Gorica, a pjesme iz njegove jedine zbirke Lirika čitali su glumci Marija Kolb i Šiško Majcan Horvat.  Gđa Katja  Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i upraviteljica velikogoričkog zavoda HAZU-a, rezimirajući susret, pozdravila je Mraclince koji su se u velikom broju odazvali ovom događanju, ali i nazočne članove Društva prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ iz Hrvatske Kostajnice koji su se radosno odazvali pozivu  domaćina.  Ravnateljica Matković Mikulčić  je članove i članice Društva pozvala na suradnju istaknuvši spremnost na promicanje imena i djela pjesnika Milivoja Cvetnića,  pjesnika koji za života nije objavio ni jedne pjesme, a koji je svojevrsna književna zvijezda postao šezdesetak godina nakon smrti.

S dvije orkestralne skladbe večer su uljepšali sjajni tamburaši KUD-a Dučec iz Mraclina. Mladi Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec i spiritus movens cijelog događanja, zahvalio se svima pozvavši Stelu Cvetnić-Radić, nećakinju Milivoja Cvetnića i predsjednicu Društva prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica, na obraćanje. Zahvalivši domaćinima na večeri sjećanja  na Milivoja,  Stela je izrazila  veselje  zbog susreta, u prvom redu sa Cvetnićima. Njen otac Juraj, pokretač  i osnivač Društva,  zaslužan za otkriće Milivojeve  poezije, joj je govorio da su porijeklom iz „turopoljskog džepa“. Upoznala je nazočne sa radom Društva, književnim susretima koje godišnje Društvo organizira i na kraju istaknula kako je ovaj susret početak jedne lijepe suradnje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here