Prvi modelarski piknik na polju Krče: Pozdrav Petrinji iz tri MIG-a 21 u dva niska preleta

Autor:Antun Petračić

Ako ste se u subotu  prijepodne u Petrinji   dva puta iznenadili i „uplašili“ brišućeg leta dvaju naleta tri MIG-a 21 iz flote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, tome preletu iznad našeg grada obradovali  su se nazočni na polju Krče, uz rubnu Reljkovićevu ulicu. Tu je hangar i oko njega prostor Aerokluba Petrinja, a to je društvo organiziralo prvi modelarski piknik. Za  njega se pak preko poznanstava dogovorilo iznenađenje prijepodneva.

Najprije jedan u 10,55 sati u niskom brišućem letu, a zatim u 11.20 sati još dva ratna zrakoplova na većoj visini, preletjeli su Petrinju. Prvi ratni zrakoplov još je posebnom figurom „rolanja“, „valjanja“ pozdravio gledatelje na polju Krče. Bučni i brzi, sva tri doletjela su iz Vukovara, a umjesto izravne rute  u hangare Velike Gorice, malo skrenuli preko Petrinje i oduševili ljubitelje vezane uz zrakoplovstvo i općenito tehniku…

– Na ovom   prvom zemaljskom druženju naših članovi, najviše ih je modelara, zajedno su i prijatelji  iz Aerokluba Velika Gorica, članovi Odreda izviđača Kupa i Radio kluba Nikola Tesla, a za veselje male djece plastični dvorac na napuhavanje  ustupio je 5 element. Cilj nam je približiti i zainteresirati javnost za naš rad, osobito sekciju modelara, kao najbrojnijeg i najaktivnijeg dijela društva-kazao je predsjednik AK Petrinja  Krešimir Štajcar.

Tajnik je Danijel Jagić i s velikim optimizmom opisuje njihove  planove i projekte.

-U  hangaru je  smještena osnovna tehnika, među kojom  i klupska ultra laka letjelica Challender II, a  predstoji nam uređenje uzletno-sletne staze 900 metara dugačke i 70 m širine sa zaštitnim pojasom, kao i  tehničko osposobljavanje članova kluba. Preko Intervencijskog plana Grada Petrinje s 1, 1 milijun kuna iduće godine predviđa se stručna obuka  pet letača i zmajara, te poduka modelara. U drugom programu u suradnji s OPG-ima unutar budućeg ograđenog aerodroma, namjeravamo držati ovce za  njihovo prirodno uređivanje travnjaka – veli D. Jagić i dodaje kako su za ove zamisli „od prve“ dobili potporu gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Nakon pozdravnog preleta triju MIG-ova, u više idućih sati sudionici modelarskog piknika zabavili su  se letovima jedrilica, upravljanjem dronova, uspostavom i održavanjem radio veza…

Novo je doba tehnike i drugačije vrijeme  od onoga prije 40-50 godina, kada se aktivno s izvrsnim rezultatima natjecao  veteran aeromodelarstva Petrinje Zdenko Orlić- Reks. Na poziv sadašnjeg naraštaja jedini se od onih iz povijesti Aero kluba Franjo Kluz Petrinja odazvao na subotnje okupljanje i podijelio prepuno uspomena, sjećanja i događaja.

– Sretan sam danas, jer me vratilo u mladost i ondašnje uspjehe Petrinje, s 4-5 osvojenih naslova prvaka bivše države. Od 1965. godine trajalo je  naše vladanje u jugoslavenskom jedriličarstvu, putovali smo daleko i učestalo slavili na mitinzima po Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, BiH, Sloveniji. Vrhunske su  rezultate nizali sada pokojni Juraj Massary i Rudolf Andričić, iz stare garde još su Vladimir Gregurinčić-Glista i ja. Bili smo članovi Aerokluba Franjo Kluza u kojem su svoje uspjehe postizali i padobranci  Vladimir Štajcar- Židov, Ivo Gračan, Zvonko Dukarić i drugi, a Mara Malović, bila je prva i jedina padobranka sa skokom od 900 metara – imena i podatke nizao je Z. Orlić. Na žalost, okupacija grada i progonstvo u Domovinskom ratu i ovom su Petrinjcu  uništili sva modelarska priznanja i nagrade iz najboljih dana njegova hobija.

Sadašnje vodstvo Aerokluba Petrinja, osobito K. Štajcar i D. Jagić,  željeli bi opet vratiti staru slavu polja Krče, a jedan od pravca tome bio je subotnji modelarski piknik.  Slični takav novi planiraju održati uz umjetno jezero Ribolovne udruge Zvirište pokraj Nove Drenčine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here