Iz vojvođanske ravnice do Bresta Pokupskog – Ana Jelača

Autor:Miroslav Šantek

Ljubav je luda stvar. Nepredvidljiva, zanosna, strastvena i vatrena i spaja ljude. Uopće nije bitno iz kojih su sredina. Zbog te kemijske reakcije u mozgu iz dalekih prekodunavskih ravnica i grada Stara Pazova, 32 – godišnja Ana Jelača došla je do nadomak grada Petrinje, zaustavila se pred valovima zelene Kupe, zaljubila, udala i ostala u Brestu Pokupskom.

Poznatiji Vojvođanin Đorđe Balašević je prije četrdesetak godina na samom početku svoje muzičke karijere pjevao da je ljubio snašu na salašu, a očito su u tom vojvođanskom kraju snaše zgodne i lijepe.

Izuzetak nije ni Ana koja je članica lokalnih folkloraša okupljenih pod imenom KUD-a Pokupljanka, pa tako s njima nastupa po mnogim smotrama. Nedavno su nastupili na Voledrskim jesenima, a u sklopu te manifestacije,birala se i najoriginalnija snaha. Ana je sudjelovala u natjecanju i pobijedila. Na sebi je imala 80 godina staru, nikad pranu narodnu nošnju, a marama (peča) na svakom našivenom cvijetu sadrži i šahovnicu. Tamošnjem žiriju Anina ljepota i raskošne boje stare narodne nošnje su bile dovoljne da ju proglase najoriginalnijom snahom ovogodišnjih Voloderskih jeseni.

 

Tu priču je čuo i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, pa ju je pozvao na kratki prijem u Malu gradsku vijećnicu gdje je čuo detalje njenog izbora i čestitao joj na uspjehu. Rekao je da je Ana trenutno najljepši i najbolji ambasador Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here