1.listopad je Međunarodni dan starijih osoba: U Domu u Petrinji danas gostovali stanari iz Bjelovara, jučer bili Lovreki, a u četvrtak pjeva Ženski zbor Lira

Autor:Antun Petračić

Prvi listopad međunarodni je dan starijih osoba, uspostavljen odlukom Skupštine Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. Obilježava se i u Hrvatskoj u kojoj je prema popisu stanovnika 2011., u ukupnoj populaciji udio 17,7 posto starijih od 65 godina, što je dobna granica za takvo određivanje.
U Petrinji su najveća organizirana skupina osoba treće životne dobi stanari Doma za starije i nemoćne osobe, županijske sisačko-moslavačke ustanove s 188 korisnika. U njih se današnji dan obilježava tri dana: korisnicima su prvi već jučer prigodnim programom čestitali učenici Osnovne škole Mate Lovraka sa Senjaka. U četvrtak popodne glazbeni koncert održat će Ženski pjevački zbor Lira, ujedno i kao zahvalu jer svoje redovite probe godinama održavaju upravo u ovom Domu.
A neprekidno 20-tak godina traje i prijateljska suradnja dviju srodnih ustanova iz Petrinje i Bjelovara, potvrđena današnjim prijepodnevnim dolaskom sedmero gostiju i njihovim izvođenjem serije recitacija, šaljivih i veselih igrokaza uz pjevanje, glumu i istup kao da su profesionalci scene i pozornice.
U zabavnom programu s vlastitim stihovima ili u skečevima sudjelovali su stanari bjelovarskog doma Marija Valent, Zrinka Ahel, Anka Šafar, Ana Zagorac, Nena Tokić, Željko Gusić i Zaharije Bogdanov. Dovela ih je njihova radna terapeutkinja Milka Matoš, na poziv svoje kolegice istog posla Martine Matić, a u dogovoru s ravnateljicom u Petrinji Magdalenom Komes. Uz izražavanje dobrodošlice, one su obje sada odmah obećale Bjelovarcima uzvratni posjet na isti ovaj dan iduće godine.
– Uvijek se veselimo ovakvom dolasku, postao je tradicija i običaj jer tijekom godine razmjenjujemo posjete za maškare, kestenijadu, Martinje i druge prigode. Naša ustanova udomljuje 260 stanara, imamo bogate sadržaje, a danas smo pokazali samo djelić aktivnosti i uspješnosti korisnika za zborno pjevačko, dramsko i literarno izražavanje – rekla je Milka Matoš.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here