Ovaj utorak završila berba za Hrastovicu: Obitelji Belošević iz Petrinje sa 3000 trsova najveći vinogradari i jedini registrirani OPG nazvan Vinotočje

Autor:Antun Petračić

Sa svojim specifičnim podnebljem i položajem  područje Hrastovice od davnine je poznat i cijenjen vinorodni kraj, najjače vinogorje Grada Petrinje. Nadomak kuća, oko okućnica, iz dvorišta vidljivih  po padinama Hrastovačke gore, razraslo je oko 7500 trsova raznih sorata grožđa. Zamalo polovicu toga čini 3000 čokota obitelji Belošević iz Petrinje i  njihova OPG Vinotočje, a to znači da je ovo najveći privatni vinograd u cijelom petrinjskom vinogorju.

I dok su okolni susjedi, mještani Hrastovice  već tijekom rujna svoje „delo dodelali“, u vinogradu  Beloševića berba se protegla sve do današnjeg utorka, prvog  dana listopada. Zadnja u Gradu Petrinji smišljeno i tempirano završena je taman uoči najavljenog pogoršanja vremena s očekivanim  višednevnim zahladnjenjem, što nikako ne bi bilo dobro za bobice zlata vrijednih u punoj rodnosti, sočnosti i kvaliteti, s prosjekom 2,5 kilograma zrna po trsu.

–Mi smo se opredijelili na laganu, postepenu berbu od ranih do kasnijih sorti, pa smo ovu ljetinu počeli skupljati još krajem kolovoza i nastavili, evo, cijeli rujan. Nismo imali onu klasičnu tradicionalnu žurnu jednodnevnu ili dvodnevnu masovnu berbu, nego je  podijelili u faze po slijedu dozrijevanja trsja. Najranije smo pobrali bijeli pinot, a zatim dan po dan graševinu i rizling, kao tri osnovne registrirane vinske sorte našeg OPG-a. Slijedili su trsovi škleta, sivog pinota i frankovke – priča nam Zvonko Belošević, nositelj obiteljskog OPG Vinotočje, u kojem su neizostavni supruga Ankica, sin Krešimir i snaha  Nikolina. Oni su najvećma glavni stalni berači, uz povremenu pomoć rodbine, pa je ovo doista prava i jedinstvena obiteljska obveza u koju su svi Beloševići „duboko ušli“.

U hrastovačkom  predjelu Prisoje (Pri suncu) još je i nekoliko redova žute, sočne, krupnih boba,  slatke petrinjske ranine, stare lokalne vrste, koju Beloševići čuvaju kao tradiciju. Ne  prerađuju je u vino, nego grozdovima „nagrađuju“ berače, pa i goste, kakvim je tretiran i vaš novinar, pa mu  je osobno Zvonko Belošević napunio plastičnu vrećicu slasnim grozdovima autohtone vrste.

Već po klasici i ovaj vinograd ima klopotec, čak dva visoko podignuta bučna uređaja tjerana na vjetar za plašenje ptica, a protiv divljih svinja oko vinograda je razapeta zaštitna mreža, ali male  koristi u noćnom rovanju krda veprova lutalica oko Hrastovice.

U obilasku berača zadnjih dana velikog i važnog sezonskog posla očekivali smo gužvu nosača brenti, pa ostali iznenađeni: ovdje se više ne rabi ta klasična drvena (ili u novije doba plastična)  posuda na leđima. Sada su u upotrebi plastične kašete, čime je lakši transport i manje oštećenje grozdova. I to je jedan od načina suvremenog vinogradarstva.

– Vinogradu i podrumu posvećujemo sve svoje slobodno vrijeme,  uložena su i značajna sredstva, a naveliko se radi cijele godine. Za pravi urod obavezna  su deset i više puta zaštitna špricanja protiv bolesti i štetočina, a najzadnje je eko-tretiranja. Takvo naše opredjeljenje  pohvaljuju stručnjaci i znalci, a u konačnici se pokaže na urodu i kvaliteti. Uz naše puno zalaganje i ozbiljnost u poslu, ocjenjujemo 2019. izvrsnom godinom, iako je cijeli svibanj bio posebno kišovit – kaže Krešimir Belošević.

On se izvještio i za podrumarstvo, uz uzgoj loze jednako važnog u preradi mošta i održavanju vina. OPG Vinotočje ima svoj podrum u prizemlju drvene jednokatne korablje  na obronku Hrastovačke gore u blizini vinograda, iz kojeg se dovozi grožđe, odmah preša i do ulijevanja u velike inoks bačve slatki mošt ostavlja jednu noć na taloženju.

Sada će se sva pozornost  posvetiti zriobi ubranih sorata mošta, a službeno certificirani pinot bijeli, graševina i rizling  flaširati i buteljirati. Ove sezone OPG Belošević uvodi i novi proizvod: već je napravljen originalni Petrinjski bermet po starinskoj domaćoj recepturi, a nakon zriobe u  studenome uzorak će se poslati Vinarskom institutu u Zagrebu na provjeru i odobravanje, pa prodaja početi od prosinca. Time se obogaćuje asortiman usluge i proširuje ponuda ove petrinjsko-hrastovačke  vinske kuće.

U njenoj korablji  glavna prostorija dovoljno je velika za prijam 50 gostiju, a podosta je takvih većih i manjih skupina već koristilo usluge Beloševićevih. Kao dodatak vinskoj  ponudi domaćini dodaju vlastite mesne specijalitete, a po tradicionalnim običajima i pravilima, slavit će se Martinje i Vincekovo.

– Bio sam s novim župnikom za Hrastovicu don  Draganom Grizeljom i obećao je nastaviti zimski godišnji blagoslov korablje, što je  u tri zadnje sezone redovito činio fra Igor Barišić. Novi župnik je došao iz vinogradarski čuvenog  Iloka, pa ću razmijeniti iskustva i proširiti znanje- zaključio je Z. Belošević.

Lokaciju njihova obiteljskog OPG Vinotočje lako je naći: na cesti kroz Hrastovicu dolazeći iz Petrinje  putokaz usmjerava desno, a odredište je nedaleko i nadomak, odmah povrh dvorišta-zgrade područne seoske škole.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here