Sisački fotografi u napuštenim prostorima tvornica nekadašnje moćne sisačke industrije

Autor:Miroslav Šantek

Postojalo je vrijeme kad bi se i u posljednjoj zabiti one bivše državne tvorevine od preko 20 milijuna stanovnika spomenula riječ Sisak, odmah bi se asociralo na industriju. Na tvornice. Na gospodarsku moć. Sisak u to doba i jest bio jako i vrlo poznato industrijsko središte. Dolazili su vlakovi i brodovi puni robe i tereta, gorjele su baklje u noći, mirisalo je na čelik i naftu. Bio je moćan i poznat kao nekad Segestica ili Siscia. A onda je kako to ljudi vole reći “upaljeno svjetlo” i sve je to nestalo. Industrija se pretvorila u ruševine koje zjape prazne i propadaju iz dana u dan. Jedino ožive na fotografijama.

Nedavno se u Sisku dogodila velika stvar za tamošnje fotografe i fotografsku umjetnost uopće – tiskana je debela, moćna i lijepa fotomonografija nazvana Industrijska baština Siska okom fotografa; tridesetak autora je obilazilo stare sisačke industrijske pogone: Stari silos, Željezara, Segestica…. i na svoj umjetnički način, iz svog kuta i razmišjanja fotografski zabilježilo te prostore. Nakladnik ove sjajne knjige je Gradski muzej Sisak koji se posljednjih godina svojski trudi da kroz manifestaciju Dani ndustrijske baštine Grada Siska čiji ravnatelj Vlatko Čakširan je debelo zagrizao na ovim projektima i iz godine u godinu vide se određeni pomaci – cilj je kroz izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima.

Prezentacija ove fotomonografije se dogodila u sisačkom hramu fotografije u galeriji Siscia Obscura istovremeno s otvorenjem izložbe Miroslava Arbutina-Arbe  “ Bila jednom tvornica, bili jednom ljudi“- dosta posjetitelja i autora fotografija je došlo uveličati ovu povijesnu fotografsku večer. Arbe i Čakširan su kratko i skromno otvorili izložbu i prezentirali fotomonografiju, što i ima smisla, Arbe je stari iskusni fotograf i njegova djela najboje govore o čemu se radi, a fotomonografija je razgrabljena i na licu mjesta relistana. Ako uhvatite priliku svakako nabavite ovu knjigu tiskanu u samo 300 primjeraka u kojoj su doista zanimljive i vrlo kvalitetne fotografije sisačkih fotografa i njihovo viđenje tih zaboravljenih industrijskih prostora.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here