Što je najnovije u Petrinji? Počela je energetska obnova OŠ Dragutina Tadijanovića – popričali smo s ravnateljicom Ružom Novaković

Autor:Miroslav Šantek

U petrinjskom kvartu Brezje smjestila se OŠ Dragutina Tadijanovića. Sagrađena je 1974. i jednostavno vapi za energetskom obnovom. Godine koje su prohujale su je posivile, promijenile joj boju i dale joj otužni izgled. Ali ovih dana iz te učenicima najbrojnije petrinjske škole – ima ih točno 583 na digitalnom popisu (nema više starih dobrih papirnatih imenika) stižu dobre vijesti – škola je krenula u energetsku obnovu i njenu sportsku dvoranu upravo su obuhvatile građevinske skele. Počinje faza za pamćenje, faza za povijest jer kad se iduće godine završe radovi, sa zgradom Učiteljskog fakulteta u neposrednoj blizini koja je prošle godine energetski obnovljena činit će prekrasnu sliku ovog dijela Petrinje.

Potpisivanje ugovora o početku energetske obnove OŠ Dragutina Tadijanovića u sjedištu SMŽ.

17.rujna u  Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku ugovore s izvođačima radova na energetskoj obnovi i korištenju obnovljivih izvora energije na zgradama javnog sektora potpisao je sa svojim suradnicima župan SMŽ Ivo Žinić, a među tih osam zgrada nalazila se i zgrada OŠ Dragutina Tadijanovića – po broju učenika druga škola u županiji. Tako je uz 3.739.408,79 kuna sufinanciranja EU i ostatka koje financira SMŽ do sveukupne cifre od 6.397.103,16 kuna potpisan ugovor o energetskoj obnovi ove škole.

Tabla sa svim podacima o energetskoj obnovi postavljena je ispred škole.

Danas, prvog dana listopada, toplo sunce obasjava cerade koje prekrivaju građevinske skele, vrlo je toplo za ovo doba godine, a djeca iz škole beru divlje kestene u blizini zgrade. Odlučili smo saznati iz prve ruke o čemu se točno radi, a ravnateljica Ruža Novaković koja je na kraju svoje profesionalne karijere nam je ispričala sve detalje.

Izgrađena davne 1974. ovo je po broju učenika najbrojnija petrinjska škola.
Ruža Novaković je ravnateljica škole već 15 godina i krajem godine joj ističe mandat i odlazi u mirovinu. Ponosna je što je dočekala energetsku obnovu zgrade u kojoj je provela svoj radni vijek.

Ruža vrlo emotivno doživljava ovu energetsku obnovu. Ona je ravnateljica već 15 godina, a u ovoj školi je od njenih početaka i zna baš svaki kvadratni metar škole, sjeća se svih lica i glasova koji su kroz nju prošli i jako je ponosna što je uspjela prije dvije godine početi lobirati za ovaj projekt koji se ovih dana ostvaruje. Škola je najveći objekt koji se trenutno energetski obnavlja. Krenuće se s obnovom sportske dvorane koja ima najlošiju toplinsku izolaciju i probleme s grijanjem, a onda nastaviti na obnovi ovog ogromnog zdanja. Škola će potpuno promijeniti vanjsku ovojnicu, fasadu, boju, stolariju i čak dijelove poda. Završetak radova se očekuje iduće jeseni kad će zgrada raskošno zablistati, a radovi će uvelike smanjiti potrošnju lož ulja na koje se škola u zimskim mjesecima grije. Nema sumnje, nekadašnja škola narodnog heroja Ive Rukavine Siđe, zatim II. OŠ, a na kraju OŠ Dragutina Tadijanovića – velikog hrvatskog pjesnika koji joj je osobno poklonio svoje ime kreće u novi život. Ljepši i sjajniji.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here