Aktivni i raspjevani i u zlatnim godinama

Pripremila: Katica Gašljević Tomić

U srijedu 2. listopada, u Domu za starije osobe Glina, proslavljen je Međunarodni dan starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada. Slogan WHO i UN-a je „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“, a upućuje na osiguravanje uvjeta za aktivno i zdravo starenje.

Svečanosti su bili nazočni gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević i zamjenik Dario Žinić, predsjednik GV-a Željko Šešerin, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić, ravnatelji(ce) i djelatnici socijalnih ustanova iz Petrinje i Siska te Dječjeg vrtića, Osnovne i Srednje škole Glina, Gradskog društva Crvenog križa te brojni drugi gosti kao i korisnici Doma. Kroz bogat program nazočne je vodila djelatnica Doma Marija Šakić. Ravnateljica Renata Tominović – Ceković srdačno je pozdravila sve prisutne i osvrnula se na prvu godinu rada koja je za djelatnike i  korisnike bila izazov, ali je Dom postao mjestom ugodnog življenja. Svi djelatnici se trude stvoriti okruženje prožeto ljubavlju, brigom i pažnjom, a to će nastaviti i dalje. Ove je godine Međunarodni dan starijih osoba obilježen na zaista poseban način – promocijom knjige „Naša prva godina“ kojom je obuhvaćen literarni i slikovni materijal o životu u Domu. Događaje je riječju popratio korisnik Doma, rođeni Glinjanin Adam Hot, koji se u ovoj zgradi rodio prije 65 godina. Ovdje je našao novu veliku obitelj i otkrio skrivene talente što mu uljepšava stare dane. „Naš zajednički cilj je pomoći korisnicima da pod teretom problema koje sa sobom nosi starost ne izgube snove i nade, već da ostvaruju nove…“, zaključila je ravnateljica zahvalivši se svima na potpori i pomoći, a posebno Gradu Glina i SMŽ. Upoznala je nazočne s nastankom ove zbirke koju je uredila zajedno s prof.  Marijom Margušić-Novosel.

Na sadržaj zbirke radova autora Adama Hota, osvrnula se Marija Margušić-Novosel. Naglasila je da je ovo dokaz da starost ne smijemo uvijek povezivati s izoliranošću, odbačenošću i usamljenošću jer zlatno doba može biti produktivno i kreativno, maštovito i ispunjeno, vedro i veselo te kako ima glavnu i osnovnu prednost pred mladošću, a to je bogato životno iskustvo i mudrost.

Gospodin Hot pokazao je da se čovjek može ponovo roditi, otkriti sebe, da itekako promatra svijet oko sebe, osjeća ljubav, mijene prirode, ljepote koje ga okružuju. „Jer dok su srce i duh mladi, godine su samo neizbježna brojka…“, zaključuje prof. Marija Margušić- Novosel.

Nazočnima se kratko obratio i gradonačelnik Stjepan Kostanjević izrazivši zadovoljstvo radom Doma i aktivnom prisutnošću njegovih korisnika u svim  događanjima u značajnim za Glinu.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se članovi i članice HAKUD-a „Glinska tamburica“ i muški dio zbora srednjoškolaca pod ravnanjem prof. Marija Ožakovića, a članovi školskog volonterskog kluba „Manus Aperta“ Lea Iskrić, Ivana Božinović, Monika Milatović i Lovro Zagorac, pročitali su četiri pjesme iz promovirane zbirke. Zbor Doma „Novi život“ također je otpjevao dvije pjesme uz vodstvo djelatnice Verice Jambrešić. O sebi, životu u Domu i svojim novootkrivenim talentima govorio je sam autor Adam Hot. Kako mu je baš 3. listopada rođendan, ravnateljica mu je uz čestitku i prigodnu pjesmu svih nazočnih darovala tortu. Poručio je svima da uživaju u životu koji im je Bog podario.

Kako slavlju i priliči, sviralo se, pjevalo, plesalo i recitiralo danas u Domu za starije osobe u Glini. Otkinula se i poneka suza jer duša nije mogla ostati netaknuta sjećanjem, ganućem, radošću…Da zrele godine mogu biti i zlatne, vidjeli smo danas – samo nek je makar malo zdravlja i vedrog duha…

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here