Mirko Ilić je sinoć iz New Yorka došao u Sisak – dočekali su ga i stari prijatelji još iz sedamdesetih

Autor:Miroslav Šantek

Za rad Mirka Ilića ili Igora Kordeja iz zagrebačkog Novog Kvadrata – dijela ekipe crtača stripova okupljenih oko zagrebačkog tjednika Poleta (1976.-1979.) sam znao jer sam kao klinac i sam pokušao crtati stripove, ali ovi dečki su bili pravi profesionalci i umjetnici u tim vodama. Potpuna preciznost crteža prepunog detalja Mirka Ilića je bila fascinantna i nedostižna.Čovjek je jednostavno bio neka druga dimenzija, a kad me je pustila dječačka opčinjenost stripovima, navukao sam se na rock glazbu i tamo ponovno “susreo”Ilića. Naime, on je napravio puno dizajna i omota ploča tadašnje rock scene. Jedna od meni osobno upečatljivih je omot albuma Duboko u tebi – grupe Laboratorija zvuka koju sam u to doba slušao.

Mirko Ilić je prerastao dizajnerske mogućnosti bivše Jugoslavije i odletio preko “velike bare” u Ameriku i tamo ostao do današnjih dana i ostvario zavidnu profesionalnu i umjetničku karijeru gdje postaje art direktor međunarodnog izdanja magazina Time, art direktor Op-Ed stranica The New York Timesa, angažmani za Der Spiegel, The Village Voice, dizajn knjiga…. i još mnoštvo toga.

Zato je pomalo nestvarno zvučala obavijest da će Mirko Ilić osobno doći u Sisak na otvorenje njegove izložbe: Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati i još održati predavanje “Simboli mržnje”, ali to se sinoć doista i dogodilo u Gradskoj galeriji Striegl. Mirko Ilić je sjeo u avion i direktno iz New Yorka sletio u Zagreb i istog dana došao u Sisak. Dočekao ga je zavidan broj posjetitelja, ali i njegovih starih prijatelja s kojima se družio sredinom sedamdesetih godina kada je kako kaže,često dolazio u Sisak. Ima i fotografiju pored željezničkog kolodvora iz tog doba, a sada se s njima ponovno fotografirao naistom mjestu. Ilić kaže da je bio vrlo umoran, ali i sretan i zadovoljan što je došao u ovaj prostor i ponovno vidio Sisak. Publika je sa zanimanjem saslušala ovog svjetskog majstora – umjetnika, “razgrabila”popratnu brošuru izložbe, a na mnoge se i Ilić osobno potpisao. Izložba koja pokazuje Ilićev izbor plakata i ilustracija nastalih tijekom proteklih desetak godina ostat će otvorena do 27. listopada. Prošetajte do Gradske galerije Striegl i pogledajte ova vrhunska djela.

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here