RJ Hudulin za PS portal prije večerašnjeg nastupa u starim pogonima Segestice i promocije albuma “Jama”

Autor:Miroslav Šantek

Večeras će se u Sisku dogoditi vrlo neuobičajen koncert. Nešto što u tom prostoru sasvim sigurno niste vidjeli i nešto što možete doživjeti u puno većim i urbanijim svjetskim gradovima. Stara kotlovnica sisačke Segestice u 20 sati uz slobodan ulaz na koncert pretvorit će se u vizualno zvučnu kulisu za nastup Roberta Jamesa Hudulina, člana vrlo originalnog i zanimljivog benda Rolin Humes koji je već u Sisku ostvario nekoliko zapaženih nastupa u vrlo opskurnim i zanimljivim industrijskim okruženjima. RJ Hudulin će večeras u sklopu projekta Živi Rasti Cvjetaj  promovirati album “Jama” inspiriran Kovačićevim kultnim djelom hrvatske književnosti.  Zvučna kulisa, nastala temeljem vjerojatno najpotresnijeg djela hrvatske književnosti, biti će premijerno puštena u pogon u kotlovnici nekadašnje tvornice alkoholnih pića. Album “Jama” poslušati ćemo uz vizualnu priču Barosh te uz druženje s glazbenikom. Pred sam današnji nastup za PS portal porazgovarali smo s Hudulinom o večerašnjem nastupu.

 

PS portal: Kako je došlo do ideje da se uglazbi Jama?

RJ Hudulin: Prvi susret sa Kovačićevom Jamom je ujedno bio i presudan. Zaista sam bio impresioniran. A taj susret se dogodio prije dosta godina, odnosno kad sam bio maturant, pošto je to djelo bilo dio propisane lektire za 4. razred gimanzije. Ne mogu se baš pohvaliti da sam do tad nešto puno čitao, ali knjige sa kojima sam se tad susreo su mi probudile ljubav za čitanje i zapravo me potakle da nakon toga intenzivnije čitam. Već prvo čitanje Jame je probudilo u meni ogromnu potrebu da ju uglazbim što sam zapravo i krenuo raditi. Uglazbio sam prva 3 ili 4 pjevanja, a kako sam bio maturant sa tonu obaveza i malo slobodnog vremena, a još je i trebalo krenuti sa pripremama za Akademiju, Jama je stavljena sa strane, sve do prošle godine kad sam ponovno krenuo u realizaciju istog. Naravno u međuvremenu te stare snimke su se zagubile, ko zna u kojem kutku svijeta se to skriva, a baš bi volio čuti šta sam to napravio prije nekih 15ak godina. I tako se dogodilo ja je Jama zapravo moj prvi solo album, prvi album kojeg sam samostalno odsvirao i otpjevao. Do sad je uvijek tu bio bend uz mene, a nakon engleskog i latinskog prvi put da radim nešto i na hrvatskom. Tako da jedini instrument koji će te čuti je klavir i razni zvukovi proizvedeni na klaviru koje sam dobio udarajući o njega, trzajući žice, lupajući po žicama i svašta nešto. Osim svog glasa koristio sam dosta drugih glasova koji su obogatili i dali ekstra dimenziju cijelom albumu. Pa koristim priliku da se zahvalim svojim zborašima, prijateljima, susjedima i rodbini na vremenu i strpljenju pri snimanju njihovih dionica.

PS portal: Što publika može očekivati na koncertu?

RJ Hudulin: Publika prije svega može očekivati da će biti u prostoru u kojem prije nisu bili, a i ako kojim slučajem jesu, neće ga prepoznati. Isto tako vjerujem da će se i fino zabaviti i čuti nešto što do sad nisu čuli. Što se tiče samog koncepta, ovo je prvi projekt do sad koji neće imati živu svirku. Tako da će to zaista biti prava premijera samog albuma. Bilo bi poprilično teško izvesti i iskoristiti sve glasove koji su korišteni na albumu, a zaista bi mi bilo žao da oni ne budu dio ove premijere jer su dali potpuno novu dimenziju cijelom djelu, ali neću više o detaljima, dođite sutra i vidite i čujte.

PS portal: Stari pogoni Segestice kao vizualna kulisa?

RJ Hudulin: Kao prvo jako me veseli što smo dobili dozvolu da u prostoru Segestice nešto radimo. Nije prvi put da nešto pokušavamo tamo, ali sad smo na prava vrata pokucali pa koristim priliku da zahvalim Gradu Sisku što su nam dozvolili korištenje bivše kotlovnice, ipak neće se više kuhat alkohol tamo ali za promjenu bi se moglo malo umjetnosti skuhat. Što se tiče uređenja prostora glavnu riječ ima mlada sisačka umjetnica Barbara Tomečak koja je svojim radovima već sudjelovala u prvoj izvedbi Jame na prostoru Siscia in Situ. Koristim još jednom priliku da pozovem sve zainteresirane. Upad je besplatan, kao i svi naši projekti/koncerti do sada, i bilo bi nam drago da se okupimo u što većem broju i bar na kratko oživimo Segesticu.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here