Što se to gradi pored Nove bolnice?

Autor:Miroslav Šantek

Ako ne živite u dijelu Petrinje koji se naziva Zeleni brijeg ili u ulici Rudolfa Hercega, ako ste vi i vaša obitelj potpuno zdravi pa ne odlazite prema tamošnjoj bolnici na kraju grada – Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Petrinja ili kako je Petrinjci zovu – Nova bolnica u ulici Vinogradi, onda ni ne možete znati da se pored nje nešto gradi.

A gradi se. Tamo, na samom zavoju koji vodi prema Novoj bolnici postoji skretanje ulijevo koje vodi kroz gusto zelenilo i šumu do jedne kuće, objekta koji je nekad bio bolnička uprava, a koji se već desetljećima ne koristi. Ta napuštena, zaključana jednospratnica s razbijenim prozorima, smradom memle iz unutrašnjosti i vrlo stravičnim izgledom, mogla je bez problema poslužiti kao podloga za neki film strave i užasa, a i likovi koji vole snimati i istraživati napuštena i zastrašujuća mjesta došli bi na svoje. Postojao je i otvoreni podrum i znakovi prisustva mlađih stanovnika koji su ovdje znali doći poduvati koji dim, popiti pivo i poševiti se u autu. Tragovi kondoma i praznih limenki piva su bili trajni prijatelji ovog osamljenog mjesta. A onda se iznenada sve promijenilo.

Nekadašnji izgled zgrade.

Sredinom srpnja u sjedištu SMŽ, župan Ivo Žinić potpisao je ugovor sa direktorom Venka Gradnje Mariom Pranjićem o rekonstrukciji objekta u Petrinji u sklopu projekta “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno -prezentacijskog centra NATURA SMŽ”. Vrijednost ovog projekta u Petrinji je  7,8 milijuna kuna sa PDV-om, a cjelokupnog projekta 17 milijuna kuna, a 85 posto financira se iz fondova Europske unije, odnosno 14,49 milijuna kuna, a ostalih 15 posto troškova pokriva se iz proračuna Sisačko-moslavačke županije. “Kroz ovaj projekt želimo valorizirati prirodnu našu baštinu. želimo da kroz ovaj centar koji će biti edukacijski, interpretacijski centar naše prirodne baštine, a to se odnosi na Moslavačku goru, Odransko Polje, Zrinsku goru i djelovi zaštićeni NATUROM 2000. U ovaj dio ne ulazi Lonjsko polje. Za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u Petrinji, to je upravna zgrada tzv. nove bolnice u Petrinji. Ostatak ovih radova do 17 milijuna kuna se odnosi na izgradnju i opremanje tog interpretacijsko-posjetiteljskog centra gdje ćemo imati izrađenu vizualizaciju kompletnog ovog centra, zatim tu ulazi izgradnja i opremanje drugih infrastrukturnih objekata, kao što su vidikovci, edukacijski lokaliteti na području Odranskog Polja, Sunjskog Polja, šume Kotar-Stari Gaj u Moslavačkoj gori, i u Zrinskoj gori imam dva lokaliteta. U samom projektu predviđene su i određene promotivne aktivnosti na prezentaciji i promociji centra, dakle medijska prezentacija i prvu takvu medijsku prezentaciju imat ćemo u rujnu mjesecu” – rekao je Žinić.

Potpisivanje ugovora o rekonstrukciji zgrade u Petrinji

Čini se da ćemo morati sačekati da taj centar proradi pa da stvarno shvatimo što će se u njemu doista događati i kako će to izgledati. U svakom slučaju radovi su krenuli, zgrada se obnavlja i preuređuje, a završetak radova je predviđen do 1.rujna 2020.

Radovi na zgradi su u tijeku.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here