Sisačka premijera uz nazočnost redateljice Dane Budisavljević i filmske ekipe
6.10.2019. / 19:00
Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak
Cijena ulaznice: 20 kuna

Radnja filma:

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Režija: Dana Budisavljević
Scenarij: Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Kamera:Jasenko Rasol
Montaža: Marko Ferković
Oblikovanje zvuka: Jakov Munižaba
Glazba: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Kostimografija: Martina Franić
Scenografija: Dušan Milavec, Ivo Hušnjak
Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Areta Ćurković, Ermin Bravo
Producentice: Miljenka Čogelja, Olinka Vištica
Koproducenti: Snežana Van Hauwelingen, Vlado Bulajić, Lija Pogačnik
Produkcija:Hulahop (HR)
Koprodukcija:December (SI), This and That Productions (RS)
Potpora: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Slovenski filmski centar, Filmski centar Srbije, Viba Film, Grad Zagreb, MEDIA, Eurimages, Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Dana Budisavljević (1975., Zagreb) diplomirala je na Odsjeku za filmsku i televizijsku montažu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Debitirala kao redateljica dokumentarnim filmom Sve 5! (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla obiteljskim filmom o coming-outu Nije ti život pjesma Havaja (Hulahop, 2012.). Kao producentica potpisuje dokumentarni serijal Betonski spavači Saše Bana, filmove Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića i druge. Dnevnik Diane Budisavljević njezin je prvi dugometražni film.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here