Dvanaest veličanstvenih: Ne propustite izložbu Petrinjskog likovnog kluba!

Autor Antun Petračić    

„Ovo je fantastično!“. „To je naših  12 petrinjskih veličanstvenih!“… Ovakve laskave komentare i još puno sličnih oduševljenih mišljenja, pohvala  i osobnih ocijena slušali smo od naših sugrađana u prepunoj Galeriji Krsto Hegedušić na otvorenju izložbe članova Petrinjskog likovnog kruga. Njih 12-tero   više nego dobro poznati su Petrinjci(ke), a pod nazivom Petrinjska likovna alternativa postoje od 2002. godine kada su imali prvu zajedničku izložbu i potom drugu u Zaprešiću.  Uz novi naziv, Petrinjski likovni krug, priređivali su ih 2008. i 2013. a peta po redu je ova sadašnja, uz našu „zapovjednu“ preporuku – bezuvjetno je, obvezatno pogledajte.

U ovoj  umjetničkoj skupini okupljeni su slikari-skulptori bez formalnih akademskih profesionalnih  zvanja, ali zato s puno talenta, zadivljujuće volje i dugogodišnje predanosti.

–Ovakva izložba trebala je Petrinji, da vidimo stvarne domete njezinih članova čije radove ne možemo smatrati ni amaterskim ni diletantskim i zbog čega smatram da izložba predstavlja vrijedan doprinos ukupnosti likovnih zbivanja na petrinjskoj sceni – na otvaranju je kazao dr. medicine, specijalista Boris Vrga, kolekcionar ovakvih umjetnina i publicista o njima, ujedno i autor  predgovora u katalogu. Tu je stručno opisao i ocijenio, kao i rekao otvarajući izložbu, stvaralaštvo svakog od njih 12 „veličanstvenih“. Pojasnio  je kako ovaj Likovni krug nije ni heterogen ni homogen: (po)vezani su stvaranjem iz ljubavi za petrinjski zavičajni ambijent, s jednakim petrinjskim motivima, simbolima i suvenirima, stvaraju na svoje načine, kada i koliko se njima hoće, oslanjaju na svoj likovni talent… Različiti su pak generacijski, između najstarijeg i najmlađeg je razlika 55 godina, vlada pluralizam izričaja, pravaca stilova…

U sklopu Petrinjskog likovnog kruga prvi puta svoje crteže izlaže umirovljenik ( i glazbenik, pjevač) Marijan Augustić -Manjuso,  i najmlađi sudionik Dino Žilić, iz čije obitelji sličnog afiniteta dolazi već znani mu otac Damir Žilić-Žile. Sa slikama velikog formata predstavljen je Siniša Božičević-Beli,  slične mega zidne umjetnine izradio je najstariji izlagač Petar Pjer Posavec-Virovec, a nešto manje, ali najnovije iz ove godine, ima Zvonimir Martinović-Mika. Ovdje su Josip Bešlić-Šuco  i Predrag Kodrić-Peco, a dio prostora je popunjen za posmrtno sjećanje na ovog srpnja 2019. iznenada umrlog Petra Rosspachera. Skulpture iz drveta s obale Kupe ili naplavina donesenih ovom rijekom originalno je oblikovao Stjepan Culović- Cule.  Ženski sastav izložbe zastupaju Andreja Dujnić-Žmirić i Ana Lipovac.

Iz redova samih  izlagača dolaze i odgovorni za cjelokupnu postavu: autor izložbe i grafičke priprema kataloga je Zvonimir  Martinović, naslovnicu kataloga i plakat oblikovao je Predrag Kodrić, u likovno-tehničkoj postavi sudjelovali su Josip Bešlić, Stjepan Culović i  Predrag Kodrić, u ime organizatora je ravnatelj Hrvatskog doma Milan Herceg, a ovaj nastup Petrinjskog likovnog kruga realiziran je sredstvima Grada Petrinje.

Radovi će ostati na uvidu do 25. listopada 2019.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here