Androićev Stari pas

Darko Androić 'Teško će stari pas naučiti nove trikove'

Autor: Aleksandar Olujić

Aldous Huxley je rekao da je esej (ogled) literarno sredstvo pomoću kojega je moguće reći gotovo sve skoro o svemu. A, Milivoj Solar, u svojoj „Teoriji književnosti“, ističe kako je esej najvažniji među književno-znanstvenim vrstama, te ga definira kao književnu vrstu koja objedinjuje znanstvenu namjeru obrade određenog životnog ili znanstvenog pitanja i težnju da se ta obrada ostvari na umjetnički konkretan, živ, uvjerljiv i stilski dotjeran način, odnosno na takav način u kojem  će do izražaja doći sposobnost pisca da ostvari umjetnički dojam.

No, što je u stvari esej? U posljednje vrijeme kod nas su se mediji raspisali o njemu, a povod tome bila je odluka ministrice obrazovanja da poslije katastrofalnih rezultata na posljednjoj državnoj maturi esej postane sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika, a ne kao do sada izdvojen, posebni dio ispita za koji se dobivala posebna ocjena. Ta fatalna hrid na kojoj su se nasukala očekivanja vlastitih, precijenjenih sposobnosti naših maturanata, obično se definira kao kratka prozna vrsta koja obrađuje različitu tematiku s ciljem izražavanja osobnog stava autora o određenoj temi, a za pisanje istog naši budući akademski građani imaju i vrlo precizne smjernice koje trebaju olakšati sastavljanje istog. No, ove godine izgleda da ni smjernice niti vježbanje pisanja ogleda nisu polučili željenim uspjehom.

Svima onima koji su odahnuli zbog odluke ministrice i koji misle kako je pisanje eseja čista glupost, moram reći kako žive u velikoj zabludi jer će u životu sigurno morati pisati esej bilo prigodom upisa na univerzitet, aplikacije za posao, pismenog davanja svog mišljenja o određenoj temi ili pisanja članaka. A svima, onima koji su svjesni važnosti istog i onima koji nisu, mogu preporučiti da pročitaju knjigu „Teško će stari pas naučiti nove trikove“ Darka Androića, koju upravo imam pred sobom.

Knjiga je zbirka kratkih eseja objavljivanih na portalima PS-portal i ZG-KULT tijekom 2018. godine i sadrži 52 eseja koje je autor grupirao u četiri skupine („o nogometu, fizici i manje važnim stvarima“, „o knjigama“, „…i filmovima“ i „o politici i važnijim stvarima“), gdje svaka, da li zbog iskonske naklonosti pisca matematičkoj ravnoteži ili uspostave reda u njegovom osobnom, literarnom svemiru, ima točno 13 eseja. Pri tome su nazivi skupina, ali često i naslovi eseja, samo svježe oličeni zidovi s neonskim reklamama ispod kojih vise Androićeva razmišljanja, sjećanja i osjećaji sjedinjeni u jedinstvenoj impresionističkoj simbiozi. U njegovim se esejima osobna, intimna razmišljanja i dojmovi poput bršljana ovijaju oko onoga što je potaknulo tok misli, a izraz kojim se pritom služi fini je balans humora i satire što stoji na čvrstim temeljima argumentirane, konkretne i uvjerljive analize. Što se tiče područja interesa autora, on je vrlo širok, te je i raspon tema koje obrađuje velik, a što je opet sasvim u skladu s onim što je govorio možda i najpoznatiji esejist svih vremena Aldous Huxley.

Stari pas je zbirka briljantnih minijatura koje se čitaju s uživanjem.

Darko Androić rođen je 1961. u Sisku. Djetinstvo, dječaštvo i dobar dio mladosti provodi u Petrinji gdje pohađa osnovnu i srednju školu, da bi potom otišao na studij u Zagreb. Završava studij fizike, a potom i doktorira te danas radi kao profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kao eksperimentalni fizičar bavi se istraživanjima subnukleonskih svojstava materije. Unazad par godina piše kolumne za portale PS-portal i ZG-KULT.

Javno predstavljanje knjige Darka Androića „Teško će stari pas naučiti nove trikove“ biti će petak, 11. listopada 2019. u 19,00 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here