Sjećanje Nove Drenčine na okupaciju 6. listopada 1991. i paljenje sela 29. studenoga: Odlaze mladi, roditelji žele novo dječje igralište, a svi mještani popravak krovišta doma i konačnu obnovu asfalta

Autor Antun Petračić

Mještani Nove Drenčine obilježili  su sjećanje na 6. listopad 1991. kada su pobunjeni Srbi i naklonjena im tzv. JNA nasilno oružjem protjerali sve stanovnike i okupirali  ovo prigradsko mjesto Petrinje. Ubrzo su još dodatno 29. studenoga 1991. zapalili ovakvu već ratnu pustu i praznu Novu Drenčinu…

Poginuli su mještani Mirko Vidović, Nikola Miščević i Nikola Jelekovac, a Martin Malnar još se uvijek vodi nestalim. Njima je podignut zajednički spomenik, a ispred  njega su rodbina, članovi udruga branitelja i Grada Petrinje stavili vijenac i svijeće. Molitvu su predvodili don Ivo Borić, kapelan policije u Policijskog upravi SMŽ i trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a potom je u domu Nove Drenčine misu zadušnicu  za sve umrle, poginule i nestale služio župnik za Novu Drenčinu Damir Ceković, upravitelj crkve Preobraženja Gospodnjeg na Slatini u Petrinji. Pozvao je u selo, na svoje i među svoje, još uvijek one Drenčane koji se nisu vratili stalno i trajno, a slično je u propovijedi govorio i don I. Borić.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Krunoslav Sukalić  podsjeća na ratnu tragediju Nove Drenčine u jesen-zimu 1991. i s Olujom povratka prognanika  na obnovu i izgradnju svojih kuća te ocjenjuje sadašnjost sela.

– Osjeća se brojčani  odlazak mladih, a uočavamo nezainteresiranog onih mlađih koji bi trebali naslijediti nas starije i dosadašnje. Trebamo novo  dječje igralište i popravak krovišta društvenog doma, a na to čekamo, čekamo, jer nismo u milosti gradske vlasti. Nakon radova na aglomeraciji, prilazna cesta i dio puta kroz selo su  očajni, prašnjavo ili blatno, ovisno o vremenu. Udarne rupe povremeno se zatrpavaju, a sve će još i dalje ovako potrajati jer radovi nisu završeni, a ne zna se ni kada će- jada se K. Sukalić.

Sada mu je mandat na izmaku, neprekidno 12 godina je predsjednik VMO i više neće  na nove mjesne izbore koncem ovog mjeseca, čak nije ni kandidat.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here