Zeeeljaaa, kruuumpiiiraaa: U Zelenoj kući Petrinje traje Izložba zimnice udruge Đeram, održana i radionica o krumpiru, 15. listopada obilježavanje Svjetskog dana hrane

Autor: Antun Petračić

Jeste li već spremili zimnicu? Kanite .li je uopće praviti?

Da, da, ovaj  sezonski rujansko-listopadni posao  s domaćim plodovima jeseni već su u svome selu tijekom dva vikenda  zajednički obavili članovi Udruge Đeram iz Dragotinaca, a uzorke velikih i malih staklenki i još dodatnu hranu iz  tradicijske kućne seoske radinost izložili u Zelenoj kući na početku Turkulinove ulice u Petrinji.

– Ajvara smo skuhali 50 litara i obavezno na vatri od drva jer je takav najbolji, imamo kiselu lučicu,  kiselu papriku napunili narezanim kupusom i bit će prava poslastica u danima kolinja, krastavce usitnili  da ih više stane u bočicu, desert je pekmez od šljiva i bez šećera… Sve je fino, domaće, ekološko, zdravo i ukusno, po našem iskustvu, a prema starinskim receptima naših baka – izloženu zimnicu opisuje predsjednica Đerma Kaja Perković.

Ovo im je nastup  s gradskom tvrtkom Poslovne zone po projektu tradicijskih recepata Etno Đir 2.,  a na otvaranje izložbe vrijedne žene ove udruge (uz potporu i izravno sudjelovanje muških članova) donijeli su i dodatke: toplu pogaču na kupusovom listu, kruh od pšeničnog  i kukuruznog brašna s Banovine, salenjake, kifle, buhtle, ljutu šljivovicu i s njom na podlozi više vrsta i boja likera…

Ovakvu dogotovljenu  zimnicu iz 2019., uz svježe kolače koje će tek napraviti do kraja tjedna, udruga Đeram ponudit će na prodaju u nedjelju 13. listopada na Festivalu kestena u Petrinji. Nosit će je i Zagrepčanina 30. ovog mjeseca na predstavljanje tradicije i postignuća Grada Petrinje na Jelačićevom placu u središtu našeg glavnog grada.

Unutar tjedan dana na razmeđi rujna-listopada u istom prostoru Zelene kuće Petrinje  (nekadašnjoj cvjećarnici obitelji Josipa Bešlića) održana je radionica, a nastavljena izložba – samo o krumpiru. Pod nazivom Petrinjski zeleni utorak to  je dugoročan zajednički projekt Poslovnih zona i Centra za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti Humanika.

Predsjednica Humanike Marina Kušan – Hadžić pripremila je opsežno predavanje o krumpiru, iz pradomovine u južnoameričkim Andama, u našem prostoru  je od oko 1780. godine, a sadašnji kvalitetan i poznati lički krumpir upisan je u registar zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla.

-Najzdravije je krumpir pripremati u njegovoj kori, kuhati ili peći bez guljena i bez dodavanja masnoće. Kuhanje se preporuča 10 minuta na pari. Nije ga dobro smrznuti  ni pržiti u višestruko korištenoj masnoći. Sirov je nezdrav za jesti, ako se nepravilno skladišti dobije zelenu boju i klice, nije mu mjesto čuvanja u hladnjaku, nego na suhom i tamnom mjestu u platnenim ili papirnatim vrećama, a obavezno podalje od luka jer se tako ubrzava  kvarenje obje kulture. Krumpir je zdrava hrana s puno vitamina i drugih korisnih tvari za ljudsko zdravlje, na tržištu su dostupne mnoge rane i kasne „crvene“ i „bijele“ sorte, a u novije vrijeme rijetka je, ali osobito zdrava plavo-ljubičaste vrsta – doznalo se od predavačice iz Humanike.

Gospođa se osvrnula i na batat, koji nije u srodstvu s klasičnim krumpirom, a kao dodatak  predavanju i pokaznoj izložbi najvažnijih vrsta krumpira našeg kraja, izradila je kremšnite upravo od batata. Od ovog ploda OPG Prpić iz Karlovca izrađuje namaz Batela, a taj se ukusni prehrambeni proizvod može kupiti u Zelenoj kući.

U ovoj prodavaonici-galeriji  suradnjom Humanike i Poslovnih zona na   Petrinjski zeleni utorak već su održana zanimljiva  poučno-edukativna predavanja s radionicama za djecu i odrasle o aroniji, jabuci, kupinama, ljekovitom bilju, bundevi i sličnom.

S takvim  aktualnim sadržajima nastavit će se i dalje, kažu priređivači, predavači i organizatori i već su najavili: u utorak 15. listopada prijepodne uz slogan Zdrava lokalna hrana- za bolji svijet obilježit će se Svjetski dan hrane.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here