KRTICE u Sisku

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno Međunarodnog dana slijepih, u Sisku će biti održana poznata, nagrađivana predstava „Krtice“ kazališne družine „Kerekesh Teatar“ iz Varaždina.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog  15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, tijekom prijema u Bijeloj kući podijelio duge bijele štapove slijepim i slabovidnim osobama u cilju popularizacije istog. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je francuska glazbenica i spisateljica Guilly d’Herbmont još 15. listopada 1930. godine, no bijeli se štap (i to tzv. dugi bijeli štap) počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih tek nakon drugog svjetskog rata.

Foto: izvor Udruga slijepih SMŽ

U Hrvatskoj se s obilježavanjem Međunarodnog dana bijelog štapa počelo 1996. godine, čime se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa ove će godine svoj doprinos dati i varaždinska kazališna trupa „Kerekesh Teatar“ koja će, na poziv Udruge slijepih SMŽ-Sisak i Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture, 16. listopada u Domu INA Rafinerije nafte Sisak izvesti svoju poznatu predstavu „Krtice“. Umjetnički voditelj družine i glumac u predstavi, Jan Kerekeš izjavio je za PS-portal kako su se rado odazvali pozivu te da se vesele nastupu u Sisku. Dodao je da „Kerekesh Teatar“ sudjeluje u humanitarnim akcijama kad god je to moguće, te su tako u prošlih nekoliko godina sudjelovali u više od 20 humanitarnih akcija.

I naravno, sav prihod od ove predstave namijenjen je Udruzi slijepih SMŽ Sisak.

 

POZIVNICA

16. listopada povodom Međunarodnog dana bijelog štapa Udruga slijepih SMŽ-Sisak i Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture organiziraju gostovanje predstave teatra Kerekesh iz Varaždina s njihovom nagrađivanom predstavom pod nazivom “Krtice”.

Pozivamo sve da nam se pridruže 16. listopada 2019., s početkom u 19:00 sati u Društvenom domu INA Rafinerije nafte- Sisak.

Pretprodaja ulaznica: “AMK knjižara i papirnica” -Ul. S.S. Kranjčevića 2, Obrt za usluge “Romina”- Rimska ul. 5. Udruga slijepih SMŽ-Sisak- Ivana Meštrovića 32.

Cijena ulaznice: 50,00kn

KRTICE

Tekst: Jan Kerekeš
Režija: Ljubomir Kerekeš
Igra: Jan Kerekeš

Nagrađivana komedija Kerekesh Teatra u kojoj se na nogometnom terenu u NK Žbunju s krticama bori domar Stjepan Radički. Osim što isproba sve moguće metode koje su ikad ikome pale na pamet kako bi otjerao krtice, na teren mu dolaze pomoći i odmoći razni prijatelji i neprijatelji, među kojima su i Žarko Potočnjak, bivši ministar Linić, Siniša Popović, Massimo, Policajac z Mača i mnogi drugi. Više od 15 likova u predstavi, na maksimalno duhoviti način, tumači mladi i nagrađivani glumac Jan Kerekeš koji je za “Krtice” bio i nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015., a režiju potpisuje Ljubomir Kerekeš.

Nagrade:

  • nagrada publike na 16. Festivalu pučkog teatra Omišalj-Čavle
  • Nagrada žirija za najbolju predstavu na Festivalu monodrame- Monok@ 2017. Krapinske Toplice
  • Nagrada Kate Novaljka na festivalu Novaljski trijatar 2018.

Udruga slijepih SMŽ Sisak

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here