Tko ne zna za kostajničku Kestenijadu

Autor: Marjan Gašljević

Da je kostajnička Kestenijada događaj koji je poznat u cijeloj Hrvatskoj, a i šire pouzdano smo utvrdili u tijeku današnjeg dana prošetavši Kostajnicom koja svoje ime može zahvaliti upravo kestenu kojeg posebno „slave“ u ova tri dana događanja manifestacije već itekako poznate kao Kestenijada. Pošto nam je vrijeme podarilo prelijep jesenji dan, pravo bablje ljeto, sa svojim malcima otputili smo se put Kostajnice. Tih četrdesetak kilometara savladali smo u iščekivanju doživljaja pred nama. Prepun plato parkiranih autobusa željezničke postaje u Kostajnici iznad samog gradića dao je već u podne naslutiti da je Kostajnica prepuna događanja.

Nekako smo našli da je najjednostavnije najprije se otputiti na Djed. Brdo koja natkriljuje Kostajnicu stisnuvši je u naručje prelijepe Une koju je uživanje gledati kako ljeska na suncu, a ti viriš kroz šumu prošaranu jesenjim bojama. Na vrhu Djeda je lijepi restoran u kojem smo se okrijepili zasladivši se specijalitetima od kestena. Od umaka za piletinu do raznovrsnih kolača. I dok smo lješkarili na osunčanoj terasi malci su se rastrčali po šumi da bi završili s igrom na dječjem igralištu smještenom na mjestu za koje mnogi ne znaju da je započeto gradilište tvrđave koja je tu na vrhu brda trbala ove krajeve, uz onu manju na Uni, braniti od najezde Turaka. Peterokutna tvrđava nikada nije završena jer je prestala potreba za njenom izgradnjom ali su ostali tragovi u vidu nasipa za kojeg se, možda, netko pita čemu služi na samom vrhu brda. Čemu služe, možda se je netko i pitao, i čopor lokalnih političara koji se je bacio na prepunu trpezu oslobođenu za njih među brojnim izletnicima za razliku od njih komotno obučenih.

Nakon igre i okrijepe došlo je vrijeme da se spustimo u grad. Već gore na simpatičnom vidikovcu čulje se glazba i buka s gradskih ulica koje su zašarenjene mnogobrojnim štandovima na kojima se, zbilja, svašta može pronaći. Od standardnih sajamskih đinđi pa preko ćevapa, pečene prasetine i kobasica do raznovrsnih domaćih proizvoda lokalnih ali i OPG-ova iz cijele Hrvatske. Svakako, pa kako bi Kestenijada bila bez kestena, najzanimljiviji su mnogobrojni pečenjari kestena kako po živopisnim „oblekama“ još više po mirisu pečenih kestena i dima kojim su obavijeni. Probali smo kestene uz šaljivu opasku pečanjara da mu „vratimo crve“ da bi i drugi kupci mogli uživati. U stvari kako naći šaku kestena bez bar jednog kestenovog crvića stoga ne gledajte u kesten, ljuštite ga i jedite, a ako zastane uvijek se može „protjerati“ nekim pićem kojeg je na mnogobrojnim štandovima u izobilju pa smo čak probali i kraft kestenovo pivo. Ma paše samo tako.

Da su ovu manfestaciju prepoznali širom Hrvatske lako je vidjeti po registracijama na mnogobrojnim automobilima s kojima su se njihovi vlasnici „patili“ gdje ih odložiti u tom malom gradiću. Naravno, može se procijeniti i slušajući razgovore rijeke prolaznika sjedeći na zidiću nad rijekom Unom ili na palisadama poznate kostajničke tvrđe koju oplakuje Una.

Svakako, tko je danas došao u Kostajnicu nije „falio“. Ostaje Vam i sutra. „Vakula je rek’o“ lijepo vrijeme.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here