Nikad viđeno (a ni probano) u Petrinji – knedle s kestenom

Autor:Miroslav Šantek

Dan je tako lijepo počeo. S ogromnom, sočnom, ukusnom kuhanom kobasicom i domaćim ajvarom u mom tanjuru ispod plavog i toplog neba usred listopada na petrinjskom Trgu hrvatskih branitelja. Oko mene vrijedne žene, marljiva ekipa iz Udruge Đeram iz Dragotinaca, sela u petrinjskom kraju, duboko uronjenim u zelena banovinska brda i šume su odavno stigle jako dobro pripremljene u svom naumu da naprave nešto što se u Petrinji nije nikada dogodilo, a danas, na manifestaciji Turističke zajednice Grada Petrinje imaju sjajnu prigodu – da skuhaju knedle od kestena. Oko njihovog sela je kestenova šuma puna ovog sočnog, rijetkog i ukusnog jesenskog ploda kojeg su nabrale, ustnile i krenule u pripremu knedli na starinski način, onako, kako su to nekad njihove majke i bake radile. Kako su pripreme tekle, kako se para iz lonca pušila, kako se tijesto mijesilo, sve je više bilo znatiželjnika koji su se raspitivali o čemu se tu radi i kad su saznali da će imati priliku pojesti knedle s ksetenom nisu mogli vjerovati svojim očima. Nitko nikad nije ni čuo za to, a kamoli probao. I tako, za dvadesetak minuta kuhanja prvi “povijesni primjerci” su se uz pojačanje s čokoladnim preljevom našli u tanjurima mnogobrojnih čekača koji su imali samo riječi hvale za ovu izvrsnu slasticu – čak sam i ja koji mogu mrtav hladan proći pored hrpe slatkiša i ne probati ih, pojeo knedlu i moram priznati da je bila izvrsnog okusa.

Udruga Đeram iz Dragotinaca – skupina žena koje svoje slobodno vrijeme provode zajedno već dugi niz godina i pripremaju razna čuda gdje god da se pojave

Ova uporna i vrijedna ekipa se sastala još sada davne 2011. i od tada sudjeluje na raznim manifestacijama i stalno izmišljaju nešto novo. Ove nedjelje za priborom za kuhanje su došli u sastavu: Kata Perković, Katica Radošević, Željka Karadašić, Nada Pavić, Marija Radošević, Anica Dangubić, Katarina Cvetanović, Branka Kardaš i Jadranka Vlado Šustić.Njihova predsjednica Kata Perković mi je ispričala jednu vrlo zanimljivu priču iz njene mladosti iživota osamdesetih godina u Dragotincima. Kaže da kad je u niihovo selo stigao asfalt, da su tamošnji mladi bili vrlo progresivni i da su prvi uopće na tim ogromnim brdovitim prostorima Zrinske gore i velike Šamarice osnovali u njihovom domu rock bend kojeg su nazvali ASFALT. Kati je njen tata iz Njemačke donio gramofon, a Kata je odlazila u Zagreb po ploče Divljih jagoda, Bob Dylana, AC/DC… koje su se slušale i doprinjele tome da tamošnji mladi uzmu tambure i raspale rock usred sela. Ovaj podatak mi je doista uljepšao dan.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here