Ima li to smisla pored petrinjskih vandala?

Autor:Miroslav Šantek

Sasvim sigurno ste primjetili u prolazu nekadašnje Robne kuće Petrinjka u središtu Petrinje da je pločnik pretvoren u naslikano dječje igralište jarkih boja, a napravile su ga vrijedne ruke volonterki iz obližnje kućice u kojoj se nalazi  Društvo naša djeca Petrinja čija je predsjednica Martina Boltužić Đeverlija. Ove žene su došle do ideje proljepšati ovaj dio središta grada, a ne misle stati samo na tlu.Naime, također ste mogli primjetiti da su djelatnici Komunalca skinuli bočni dio zaštitne ograde Petrinjke i postavili potpuno novi zid od šperploče. Na tom zidu nastat će mnoga umjetnička djela, što od ruku pravih umjetnika, što od roditelja i djece i ostalih građana, dogodit će se jedna prava eksplozija boja i šarenila.

Martina Boltužić Đeverlija je predsjednica Društva naša djeca Petrinja i optimistična je u vezi budućeg oslikanog zida.
Bočna strana nekadašnje Robne kuće Petrinjka je sada potpuno zatvorena novim zidom, podlogom za umjetnička djela koja će krasiti njegovu površinu. Ispred zida volonterke Društva naša djeca oslikavaju pločnik

Ovi radovi, ovaj entuzijazam ove mlade ekipe podsjetio me je na početak ljeta 2013. kad sam ovdje, na ovom istom mjestu fotoaparatom zabilježio nastanak jednog vrlo zanimljivog projekta mladih iz petrinjske Udruge IKS. Jedna od njih poimenu Iva Markulj mi je objasnila da su htjeli proljepšati ovaj dio grada postavljanjem umjetničke instalacije koju su nazvali Zid uspomena.Instalacija je bila posveta i zahvala muzici koja je činila njihovu adolescenciju sretnijom, a Petrinju lakšim mjestom za odrastanje. Napravili su mozaik od kutija i CD-a muzike koje su voljeli, svi njihovi esencijalni albumi su se našli u mozaiku zaštićeni plexiglasom. Sjećam se i kako su bili sretni i ponosni kad je zid postavljen. Nažalost, i oni su bili uvjereni da vandali neće reagirati. Prevarili su se.

Iva Markulj na otvaranju Zida uspomena bila je jako sretna i ponosna. Zanimljiva i nikad prije viđena umjetnička instalacija u središtu Petrinje je zasjala punim sjajem.
Te iste godine, nakon nekoliko mjeseci vandali su razbili i uništili Zid uspomena. Od njega je ostao samo okvir i brutalna činjenica da postoje Petrinjci koji uništavaju ovakve stvari.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here