Poljubac u zraku iznad mora kestena

Autor:Miroslav Šantek

Tko se stepenicama uz metalnu konstrukciju popne do vrha tog zdanja koje se kao zmija uvija oko betonskog stupa u obliku piramide, naći će se na platformi 17 metara iznad zemlje kojom bez problema mogu hodati deseci ljudi.Gore je vjetar jači i svježiji, gore je otvoreno nebo, ponekad plavo, ponekad sivo, gore je otvoren pogled na sve četiri strane svijeta, na Baniju, Bosnu, Kordun, Zagreb, Petrinju, Sisak… Ispod nogu je nepregledna šuma, more kestenovog drveta punog plodova.

Vidikovac na Piramidi je visok 17 metara. Izgrađen je ovog ljeta i pušten u upotrebu. Ima i struju i obilježavajuću noćnu rasvjetu.

 

Ljudi svih uzrasta i sa svih krajeva svijeta uživaju u spektakularnom pogledu. Kud god da pogledaš, osjetiš neku uzvišenost i poniznost ispod velikog, otvorenog neba.
Najranije uspomene – ova djeca u naručju svojih majki kad odrastu moći će se pohvaliti da su bili prva generacija onih koji su se popeli na vidikovac na Hrastovačkoj gori

Ovog vikenda taj vidikovac izgrađen ovog ljeta na vrhu Hrastovačke gore pored planinarskog doma Matija Filjak je primio mnoge posjetitelje. Mala djeca urođeno nemaju straha od visine. Samo trčkaraju, smiju se i čude se. S odraslima je potpuno drugačija stvar.Jedan par se ljubio na vrhu. Oko njih su šetali planinari, mladi, stari, djevojke i mladići. Slikali su se mobitelima. I ja sam ih vidio. Nad provalijom ispod naših nogu razgovarao sam s jednom učiteljicom. Vidio sam svoj lik u njenim sunčanim naočalama. Vidio sam djevojke koje snimaju selfije i odmah ih postavjaju na facebook, djecu koja trče, vidio sam par kako se ljubi, vidio sam sve nas. I more kestena.

Čini se da je ovaj pas savladao neugodan strah od visine. Malo je zastajkivao, nećkao se i odmjeravao provaliju ispod sebe, ali onda je otišao do vrha. I zalajao na sve strane svijeta.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here