Autor:Miroslav Šantek

Mala gradska vijećnica u poglavarstvu Grada Petrinje je jedna poveća soba kojom dominira okrugli stol za kojim su u prošlosti sjedila mnoga lica. Od sitne dječice, radnika, seljaka, intelektualaca, građana okupljenih oko svih mogućih udruga, glumaca, pjevača,političara, pa do predsjednika države. I dosta te nabrojane ekipe i lica u dvadesetak godina kako se bavim novinarstvom sam zapamtio i bio svjedok njihovih posjeta, ali prije nekoliko dana,dogodilo se nešto što baš i ne pamtim. Naime, u potpunoj tišini sjedili smo u toj Maloj gradskoj vijećnici i slušali na lošim i slabim zvučnicima s laptopa pjesmu. I to ne bilo kakvu – već najnoviji glazbeni uradak u kojem se spominje Petrinja.

Petrusice prilikom snimanja pjesme “Petrinjo moja” u zagrebačkom studiju “Toneter” s autorom glazbe i svih tehnikalija Toni Eterovićem

Kroz povijest postoje pjesme napisane Petrinji. Od finih tradicionalnih napjeva koje je narod ispjevao – tko ne zna za Oj petrinjske uske staze ili Vijala se bijela loza vinova, pa do modernih, današnjih vremena kad je Ivo Sanković skladao pjesmu o Petrinji, a prije nekoliko godina i Luana Komlinović joj je također napisala pjesmu. Ovih dana pojavila se još jedna. Zove se “Moja Petrinja” i pjevaju je Petrusice.

Autori pjesme Željko Krznarić i Toni Eterović

Čitatelji PS portala su već imali priliku prvi saznati o ovom projektu još ljetos kad su Petrusice ušle u zagrebački studio “Toneter” da bi na stihove Željka Krznarića, poznatog pjesnika i novinara ZG KULTA (mlađeg brata PS portala koji medijski brije po metropoli) i Toni Eterovića, skladatelja, aranžera, instrumentalista, producenta i programera glazbe, snimile novu petrinjsku pjesmu. Od davnina traje prijateljstvo petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića i Željka Krznarića, pa je tako Grad Petrinja platio troškove snimanja ove pjesme kojom su svi bili zadovoljni i koju ćete moći čuti s razglasa na budućim gradskim događajima. Dumbović je ugostio Petrusice i autore pjesme i kad ju je poslušao kaže da žali što nije bila gotova i premijerno puštena za vrijeme utakmice Mladost – Hajduk kad su tisuće ljudi napunile stadiona kraj Petrinjčice. No, bit će prilike.

Fotografija za uspomenu: Petrusice, Željko Krznarić, Darinko Dumbović i Toni Eterović

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here