Vrijeme curi, hoće li se odlagati radioaktivni otpad na Banovini?

Autor:Miroslav Šantek

Radioaktivna priča o potencijalnoj izgradnji odlagališta za radioktivni otpad na prostoru Trgovske gore i tamošnjeg još uvijek vojnog objekta Čerkezovac, ponovno se medijski zakuhtala nakon što se kao točka na Sjednici općinskog vijeća općine Dvor, a koja je zakazana za 21. listopad najavljena prezentacija Nacionalnog programa, te upoznavanje s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioktivnog otpada od strane izlagača predstavnika Fonda za financiranje razgradnje NEK.

10. travnja 2019. u Dvoru se dogodio prosvjed protiv izgradnje odlagališta za nuklerani otpad na Trgovskoj gori.

U Petrinji je građanska inicijative Zelena Banovina održala na tu temu pressicu u kojoj i dalje stoje iza svojih čvrstih stavova da ne žele nuklearni otpad na Banovini. Odvjetnica i konzultantica grada Petrinje Snježana Drvodelić ispred građanske inicijative Zelena Banovina kaže da nemaju baš puno vremena, po njoj najviše tri godine u kojima će se na sve pravne načine boriti protiv izgradnje odlagališta u Čerkezovcu. Hrvatska je članica Europske unije, Europa traži da se to posloži kako treba i u slučaju da, kad iskoristimo ovaj pravni put jer je takav pravni put i Europska unija počiva na legalnosti, kad iskoristimo te sve moguće pravne instrumente, borit ćemo se u Europi” – kaže Drvodelić i podsjeća da je najvažnije napraviti kvalitetnu studiju utjecaja na okoliš prije samog odabira lokacije zbrinjavanja otpada i da treba misiti na očuvanje rijeke Une, a ni seizmološka situacija tog mjesta ne odgovara izgradnji odlagališta.

Članovi Udruge Zelena Banovina su u Petrinji održali pressicu.

O mogućem mjestu izgradnje, vojarni Čerkezovac dosta zna jer je tamo proveo svoj vojni staž koordinator petrinjskog gradonačelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Mladen Klasnić koji misli da to nikako nije pogodan prostor za izgradnju takvog odlagališta, a sve što se tamo pokušava napravit smatra daje stvar novca jer u tom području nema puno stanovnika, pa tako će država davati i malo novaca za rentu. Zapitao se i gdje se trenutno skladišti opasni otpad i zašto se odlagalšte ne napravi tamo gdje već jest umjesto da se prevozi na jedno mjesto daleko od sadašnje lokacije.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je dugogodišnji borac za zaštitu Banovine

Gradonačelnik Petrinje se za zaštitu Zrinske, Hrastovačke i Trgovske gore  bori već 12 godina i kaže da kad u Saboru kao saborski zastupnik govori o ovoj nuklearnoj temi nitko ga ne sluša, već izađu van. Kaže da Vlada  napada Sisačko-moslavačku županiju nuklearnim smećem i otpadom i misli da će izgradnjom odlagališta čitava Banovina postati besprespektivan kraj, bez zdravog života i ekološke proizvodnje, neprihvatljivo područje za život i kolonija za eksploatiranje. “Ovaj dio je kolonija za eksploatiranje, kakvu god hoćete, da budemo destinacija nuklearnog otpada, da netko nekad dobije neku renticu, i s druge strane smo kolonija da bogatstvo naših šuma netko odvozi i da razvijamo razvijene, a mi ostajemo nerazvijeni. To je definicija naše pokvarene države” – kaže Dumbović i poručuje da se oni neće predati i poziva sve građane SMŽ i s druge strane Une i udruge za borbu protiv ekoloških onečišćenja i spas sisačko-moslavačkog kraja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here