Oni nisu panjevi, oni već dvije godine u Petrinji sade drveće

Autor:Miroslav Šantek

Kao što ste mogli pročitati na jučerašnjoj objavi PS portala, sprema se akcija Zasadi drvo, ne budi panj – akcija kolektivnog sađenja drveća u cijeloj Hrvatskoj, akcija sađenja drveća protiv deforestacije. Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja je sadnja velikog broja stabala, Sadnja drveća nije zamjena za odvikavanje svijeta odsagorijevanja nafte, ugljena i plina, što je glavni uzrok globalnog zagrijavanja, već je daleko najeftinije i najučinkovitije rješenje klimatskih promjena. Odmah je reagirao i Grad Petrinja se službeno odazvao akciji  i 25. listopada u Petrinji će se saditi drveće.

Biti će to na trenutak potpuno drugačiji prizor od petrinjske svakodnevnice gdje pred našim očima svakog dana prolaze kamioni natovareni odrezanim trupcima iz naših šuma u okolici.

Ali postoje u Petrinji ljudi koji već dvije godine rade neku sličnu stvar. Članovi Aerokluba Petrinja oko svog hangara na prostoru nekadašnjeg aerodroma na predjelu Krče uz nasip Kupe sade božićne jelke stvarajući živu ogradu, a ovu njihovu akciju, vrlo sličnu ovoj koja se sprema su nazvali ““Pusti drvo neka dalje živi”.

Posađeno drveće oko hangara Aerokluba Petrinja

Spremni su i priključit će se i akciji “Zasadi drvo, ne budi panj”  na način da samoniklo listopadno drveće presade na željenu lokaciju, a to je južna strana od njihovog hangara tako da ljeti imamju hlad, a zimi kad lišće otpadne toplinu sunca.
Akcija će im biti više edukativnog karaktera za najmlađe članove, a sade samo autohtone sorte.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here