18. listopad je Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije: Svečanosti u Novom Farkašiću nazočila i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Autor:Antun Petračić

U Novom Farkašiću, petrinjskom selu uz samu rijeku Kupu, 18. listopada 1991. vođena je jedna od presudnih bitaka Domovinskog rata: pripadnici Prve pješačke bojne Crne mambe iz 2. gardijske brigade Gromovi i mještani Farkašića teško su porazili nadmoćnog neprijatelja. U otvorenom oružanom sukobu uništili su njihove tenkove i  dobro naoružane napadače primorali na povlačenje. Time su hrvatski branitelji zaustavili agresora i napravili prekretnicu u Domovinskom ratu – od 18. listopada 1991. više nije okupiran ni metar hrvatskog prostora na Banovini. Ova pobjeda onemogućila je neprijateljsko napredovanje preko Kupe i izravnu ugrozu Zagreba.

Taj povijesni nadnevak iz obrane petrinjskog kraja,  važan za cijelu Hrvatsku, slavi se kao Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, a današnji petak obilježavao se u Sisku i u Novom Farkašiću. Prijepodne su  položeni vijenci i molilo kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, zapaljene su svijeće i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđman, a  u katedrali Uzvišenja Svetog Križa svetu misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje predvodio generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.

U Novom Farkašiću, u petrinjskom Pokuplju, od 13 sati trajalo je središnje obilježavanje Dana hrvatskih branitelja SMŽ, uz  prepuno sjećanja i emocija na 18. listopad prije 28 godina i doprinos malobrojnih hrvatskih branitelja za neizmjerno važnu pobjedu u Domovinskom ratu. Brojna izaslanstva  položila su vijence na spomenik poginulih, prvi su to učinili roditelji hrvatskih vitezova, a nastavili osobno predsjednica Republike Hrvatske i zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar- Kitarović, u  ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane i Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović, za Vladu RH i premijera, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, za predsjednika Hrvatskog sabora izaslanik Ivo Žinić, sisački-moslavački župan, te predstavnici braniteljskih udruga, gradova Zagreba, Petrinje, Gline, općina  Jasenovac i Lekenik, političkih stranaka… Molitvu je vodio vojni kapelan don Branko Čagelj.

U službenom  prigodnom obraćanju  predsjednica je spomenula kako je Sisačko- moslavačka županija prva u Hrvatskoj ustrojila Dan svojih branitelja, na čemu je čestitala, uz izražavanje trajne zahvalnosti za učinjeno u obrani i oslobađanju zemlje, jer „da nema vas i vaše hrabrosti, ni nas ne bi danas bilo ovdje“, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.  Govoreći o aktualnom stanju navela je kako se „moramo posramiti prema hrvatskom pravosuđu“, te predizborno obećala „kako će nastavak izgradnje autoceste do Siska biti moj prioritet, jer država ne smije stati na pola puta, nego do vas, središnje Hrvatske, dužna dovršiti i završiti što je započeto“. Isto obećanje  ponovila je i u izjavi za brojne medije nazočne u Novom Farkašiću, gdje su još službeno govorili Ivica Šafarić- Ninja, sudionik slavne borbene akcije 18. listopada 1991., general HV Drago Matanović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Mnogi od nazočnih sudionika ovog 18. listopada 2019. godine iskoristili su prigodu  da se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović fotografiraju uz ratni trofejni tenk  postavljen 2009. godine na uređenom spomen mjestu u središtu Novog Farkašića.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here