Cvjetna rapsodija – OPG obitelji Cerovec

Autor: Marjan Gašljević

Pred vratima nam je blagdan Svih Svetih dan kada se prisjećamo svojih najmilijih koji su preminuli i u tom sjećanju obilazimo njihova posljednja počivališta uređujući ih i kiteći. Pored svijeća koje nose poruku: „Ja sam svjetlost svijeta; Tko ide za mnom neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.“ Polažu se i različiti cvjetni aranžmani najčešće s osnovom „kraljice jeseni“ krizanteme kao simbola prolaznosti života, smrti i žaljenja. Krizanteme će tih dana preplaviti groblja u različitim oblicima složene u manje ili veće aranžmane ili samo pojedinačno u vazi ili, tek, položene.

I Gradska tržnica Sisak, popularna „Kontroba“ ovih će dana biti preplavljena različitim cvjetnim aranžmanima i rezanim svježim cvijećem. Kako je Gradska tržnica centar ruralnog razvoja certificirana seljačka tržnica vodstvo Tržnice itekako brine da se na prodajnim klupama tržnice nađu isključivo domači proizvodi s hrvatskih OPG-ova. Da bi se ispoštivalo ovo pravilo zaposlenici tržnice redovito posjećuju i obilaze proizvođače koji svoje proizvode plasiraju preko tržnice. U sklopu ove nakane i danas su pod vodstvom direktorice tržnice Danke Koštić, dipl, ecc, posjetili OPG obitelji Cerovec u nedalekom Voloderu.

Obitelj Cerovec će sa svojim proizvodima, svježim cvijećem i cvjetnim aranžmanima upotpuniti ponudu povodom blagdanskih dana na tržnici. U Voloderu su nas dočekali Domagoj Cerovec, vlasnik OPG-a i njegova majka Mira pouzdan i vjeran suradnik u svim poslovima u i oko OPG-a.

Da će OPG Cerovec imati što ponuditi na sisačkoj tržnici odmah smo se uvjerili samo pogledom na plastenike a pogledom u plastenike ostali smo gotovo bez riječi. Bijele krizanteme upravo su se raširile u svojoj svojoj raskošnosti ostavljajući nas bez riječi. More bijelih krizanteme rijetko viđena bogata cvijeta ostavljaju bez daha. A da nisu samo krizanteme ljepota koja se nudi i ako su one, svakako, kraljice nastavili smo se diviti raznobojnim špinama, ping-pong cvjetićima u različitim bojama i elegantnim ljiljanima i raznobojnoj multiflori. Prava, istinska rapsodija boja i cvijetnih oblika.

Svaki cvijet, svaki aranžman, i ako često o tome i ne vodimo računa, ima svoju simboliku što u vrsti što u boji. Koga će, u konačnici, povesti simbolika a koga ljepota pojedinog cvijeta ili aranžmana prepuštamo pojedincu a fotografije neka budu samo „uputnica“ za ono što će te vidjeti na tržnici, što će vas privuči i što će te, na koncu, ponijeti na posljednje počivalište svojih najmilijih. U svakom slučaju znajte da je to cvijeće iz domačeg uzgoja vrijednih ruku obitelji Cerovec ili neke druge obitelji koja će svoje proizvode ponuditi na sisačkoj tržnici s tim da je provjereno da su to domaći proizvodi.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here