Život na rubu provalije – klizište je stalo na metar od kuće

Autor:Miroslav Šantek

Možda ste pijuckajući kavu uz prozor terase kafića na petrinjskom Pigiku s koje puca spektakularan pogled na grad, primjetili kako uz sam kafić, po zemljanoj cesti često prolazi kamion pun zemlje. Teško je zaključiti što se tu radi i kud vozi te ogromne količine zemlje, kad jednostavno nestane  vidika negdje u šumovitom brdu, tamo gdje makadamska cesta zavija u tišinu i gdje je vrlo rijedak promet.

Miroslava Jandrić je ponosna Petrinjka koja je svoju kuću za odmor ukrasila starim petrinjskim ukrasima.

Taj dio brda se zove Pejina bukva (sve što znam da je na nekom termalnom izvoru tople vode koji je nekad davno izbio iz zemlje na tom mjestu zasađena bukva koja je valjda izrazito dobro rasla i napredovala, tko je Pejo u toj priči ne znam, ali je priča svakako zanimljiva i nema nikakve veze s Pejom Trgovčevićem, nekadašnjim gradonačelnikom Petrinje), a posao me doveo u ovaj kraj kad je u kasnu zimu 2014. ovdje nastalo ogromno klizište. Nakon obilnih kiša zemlja se jednostavno odronila, brdo se prepolovilo i srušilo niz padinu. Izgledalo je kao smak svijeta. Brda zemlje su se nekontrolirano odkotrljala u ambis, ostavljajući velike rupe, prepolovljenu cestu i zastrašujući prozor – zemlja je pukla ni metar od zida stambene kuće i dvorišnih zgrada koje su se odjednom našle na novoj poziciji – na rubu provalije. Ovo klizište je čak obišla tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš i vidjevši strahotu obećala pomoć. Kako se u ovoj zemlji baš ništa ne događa preko noći, prošlo je čak 5 godina i osam mjeseci i zaboravljena priča se ponovno aktivirala, ali ovog puta grabi prema sretnom raspletu i kraju. Naime, već neko vrijeme ovdje traju radovi na sanaciji klizišta i teren je neprepoznatljiv. Sama sanacija je pri kraju i ovaj mjesec će radovi završiti.

Na samo metar od zida kuće nalazi se provalija koju je izazvao odron. Sada je upravo u realizaciji sanacije. Radove izvodi tvrtka Zagorac iz Kravarskog.
Upravo se gradi potporni zid ispod kojeg su piloti na čak sedam metara dubine. Drenaža je ovdje jako dobro odrađena

U tu kuću nad provalijom (Vinogradi III.), ovog sunčanog i jako toplog dana u listopadu me uvela domaćica -Miroslava Jandrić, Petrinjka, moja kolegica, bivša novinarka zagrebačkog Vjesnika koja je cijeli radni vijek provela pripremajući rubrike kulture i tv programa i koja kako kaže sanja rokove – prazni list novina kojeg treba popuniti.Ali to su ipak neka druga novinarska vremena bila. Miroslava živi sa svojim suprugom Željkom Kajfešom u zagrebačkim Ravnicama, a ova kuća na brdu je njihov odmor za dušu, stara preko osamdeset godina, zidana od čvrste cigle je ugodno popunjena namještajem i stvarima potrebnim za kvalitetan odmor. Ali onda se dogodila strašna noć. 23. veljače 2014. kiša je dugo padala i odjednom je propala cesta ispod kuće, a cijelo brdo se počelo lomiti. Čula se strašna tutnjava i zemlja je propala. Provalija se zaustavila na samo metar od njihove kuće. Svaka sljedeća kiša je samo proširivala veliku rupu i sve više rušilo brdo. Miroslava kaže da je u suho vrijeme dobro, ali čim kiša padne crne misli i strahovi se vrate, pa su tao često pomišljali da u kišnim noćima prespavaju u autu. Ali ovog ponedjeljka je Miroslava sretna. Ispod njene kuće već neko vrijeme traju intenzivni radovi na sanaciji terena i ona ima samo riječi hvale za njih. Kaže da su vrlo radišni, profesionalni i danas im je pripremila mali domjenak. Red je kaže da se ljude počasti.

Miroslava Jandrić stoji iznad provalije, samo metar od zida svoje kuće. Ovog ponedjeljka je sretna jer ova priča će imati sretan završetak.

Tvrtka Zagorac iz Kravarskog izvodi ove vrlo zahtjevne i opsežne radove, a da bi popravili stvar morali su doslovce isušiti brdo. Bušili su pilote na sedam metara dubine, provlačili cijevi i postavljaju potporni zaštitni zid.  Sanirali su drenažama klizište, napravili ispusno okno, preko 2000 kubika materijala su potrošili, bezbroj sati su se radni strojevi borili s klizištem, ali na kraju su pobijedili. Krajem mjeseca posao će biti završen i ovaj kraj zauvijek siguran i spašen od odrona.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i brašni par Jandrić Kajfeš promatraju kako se intenzivno radi na sanaciji ovog klizišta.

Gradilište je sa svojim suradnicima danas obišao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je vrlo zadovoljan viđenim jer je obišao ovo mjesto i kad se odron prvi put dogodio, a gradske službe su uspjele kroz proces dijagnosticiranja problema, pravljenja istražnih radova, projektne dokumentacije, provesti natječaj i tek onda doći do ove realizacije. Ministarstvo graditeljstva je dalo 600 tisuća kuna, a ostatak je osigurao Grad Petrinja i na kraju se s PDV-om radovi procjenjuju na blizu 2 milijuna kuna. Dumbović kaže da će iduće godine ovdje napraviti i komunalnu i cestovnu infrastrukturu i onda postaviti asfalt i spojiti ovaj doista krasan petrinjski predjel za kojeg malo ljudi pozna spojiti u jednu cjelinu s drugom dijelom Pejine bukve.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here