Sve je manje drveća u mom kraju

Autor:Miroslav Šantek

Nema tog stanovnika petrinjskog kraja koji nije svojim očima vidio svakodnevni prizor: teški kamioni s prikolicama prepunim friško odrezanih trupaca iz nekad gustih banijskih šuma prolaze središtem grada.Sjedite na terasi kafića i mirno pijuckate kavu, a kraj vas projuri kamion s drvetom vašeg raja i vozi ga daleko od Petrinje. To ste mogli vidjeti jučer, možete vidjeti danas i mada kažu da sutra ne postoji, vrlo su velike mogućnosti i da sutra to isto ugledate. Tolika sječa šuma vjerojatno utječe i na prirodu i klimu i biljni i životinjski svijet. U ovom trenutku neka zečja ili srneća obitelj je upravo ostala bez kuće. A da bi drvo ponovno naraslo trebaju godine proći.

Ovih dana traju Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj koju je pokrenula građanska inicijativa “Zasadi drvo,ne budi panj” s ciljem borbe protiv klimatskih promjena. Čovjek definitivno uništava okoliši klimu i to će nam se obilno vratiti na gadan način. Inicijativu sadnje drveća je na facebook grupi pokrenula i jako brzo skupila čak 20 tisuća članova Varaždinka Mateja Anđelina Kramar, a i mnoge udruge i gradovi su se uključili u ovu akciju.

Djelatnici petrinjskog Komunalca su danas sadili jasene u akciji “Zasadi drvo, ne budi panj”

Tako se i Grad Petrinja pridružio ovoj inicijativa pa je jutros u 9 sati počela sadnja stabala jasena pored dječjeg igrališta kraj nasipa Petrinjčice u Mesićevoj ulici, a i u samom središtu grada u Kučerinoj ulici. Stabla su sadili djelatnici Komunalca, a pridružio im se i gradonačelnik Darinko Dumbović koji je žestoki protivnik sječe šuma Zrinske gore i koji se godinama trudi da ovaj prostor postane park prirode. Ali mu to ne uspijeva. Šuma se i dalje siječe.

I petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je simbolično zasadio drvo

Naš prostor je izuzetno puno devastiran i meni je sad malo žao i malo sam ljubomoran što je takva aktivnost došla iz krajeva koji nisu izgubili toliko šume. Znači kad pogledamo Hrastovačku, Zrinsku, Trgovsku i ostale ove gore, mi smo milijune kubika izgubili. Ovdje se promijenio biljni i životinjski svijet, ovdje se izuzetno puno devastiralo prostora i možemo reći da ovdje imamo jednu vrstu kataklizme. Da je takvu akciju napravio netko bliže Sisačko-moslavačke županije koja je definitivno propatila u takvom devastiranju i koloniziranju naše županije, onda bih bio puno sretniji. Međutim kad to dolazi iz Varaždinske županije, onda mogu reći hvala. Hvala, jer tamo sigurno nije devastirano ni 10% šuma kao kod nas. Niti je toliko imaju da smo načisto. S druge strane evo to je jedna dobra akcija iz koje svi moramo izvući zajedničku poruku. Kada se političari bave prostorom, kada političari kažu da ne trebamo nuklearni otpad, kada političari kažu da trebamo zdrav život, zdravu prirodu, ekološku proizvodnju; kada političari kažu da se treba boriti za svoje šume, i kada smo još prije 15 godina imali aktivnost da Hrvatske šume prestanu sa devastacijom i kada bi Hrvatske šume koje su napravile ovdje zločin prema prirodi posadile na svako mjesto gdje su uništile to svako drvo i prodale za skupe novce od kojih nitko nije imao koristi, pogotovo lokalna samouprava nego svi ostali, a mi ništa. Evo ova akcija je dobra poruka i dobra priča koju treba samo razumjeti i u budućnosti se boriti da imamo bolju i snažniju odgovornost, a takvih kao što je mlada Varaždinka trebalo bi biti i više i u ostalim županijama kako ne bi političari bili ti da sakupljaju političke poene – Kaže Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here